RAPORT Promo-Lex | Peste 80 de cazuri cu angajați ai instituțiilor de stat, implicați în timpul orelor de serviciu în scopuri electorale

  • 07 Februarie 2019 12:18
RAPORT Promo-Lex | Peste 80 de cazuri cu angajați ai instituțiilor de stat, implicați în timpul orelor de serviciu în scopuri electorale

În timpul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare în R. Moldova persistă cazurile de intimidare a observatorilor Promo LEX. În raportul prezentat joi, 7 februarie, de membrii asociației, experții au constatat că există mai multe cazuri de utilizare a resurselor administrative, iar candidații electorali nu sunt suficient de transparenți la declararea cheltuielilor electorale.

Raportul de monitorizare a campaniei electorale în perioada  23 ianuarie - 5 februarie atestă mai multe încălcări ale legislației. În primul rând, experții Promo LEX se arată îngrijorați de faptul că autoritățile publice locale intimidează observatorii electorali. 

În cele aproape două săptămâni de campanie, mai mulți concurenți electorali au utilizat, contrar legii, resurse administrative. De asemenea, au fost și cazuri când unele partide politice au oferit alegătorilor cadouri, afirmă directorul de programe al Promo LEX, Pavel Postică.

„Noi am atestat o creștere masivă a utilizării resurselor administrative în scop electoral, noi am înregistrat cel puțin 85 de cazuri. 45 de cazuri- PDM, 33-PSRM, PPN și ACUM 3 cazuri. De cele mai dese ori este vorba de implicarea alegătorilor angajați în instituțiile de stat în timpul orelor de serviciu, în cadrul instituțiilor de stat. Sunt și cazuri care se referă la implicarea funcționarilor publici, inclusiv implicarea în campanie electorală în timpul orelor de serviciu a secretarilor de stat.

Au fost patru cazuri de oferire a cadourilor cu tentă electorală – trei de la Partidul Șor și unul de la PSRM”. 

Observatorii asociației Promo LEX mai atenționează că cei mai mulți concurenți electorali nu își declară în mod transparent cheltuielile legate de transport sau de organizarea evenimentelor electorale.

„Concurenții electorali ar fi colectat resurse financiare de 23 milioane de  lei și au cheltuit circa 19 milioane de lei. Concurenții electorali sunt destul de transparenți în a raporta cheltuielile vizibile: declararea publicității electorale. Ei raportează mai complicat cheltuieli de locațiune a automobilelor, transport, cheltuieli de remunerare a muncii, legate de organizarea evenimentelor publice. Misiunea Promo LEX a estimat  cheltuieli de 800 de mii de lei care se pare că nu au fost raportate în rapoartele financiare ale concurenților electorali”. 

Reprezentanții asociației au atestat și câteva cazuri de utilizare a discursului de ură și au menționat că deși cota de gen este respectată, totuși femeile sunt de cele mai multe ori în partea de jos a listelor electorale.

Membrii asociației s-au referit și la decizia Curții Constituționale de a nu permite cetățenilor să voteze cu actele de identitate expirate. Ei califică această decizie drept îngrijorătoare și care va priva unui număr important de alegători de dreptul de a vota.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău