Raport Promo-LEX | Mariana Focșa: În această campanie electorală, coruperea alegătorilor a devenit mult mai dificil de demonstrat

  • 18 Octombrie 14:11
Raport Promo-LEX | Mariana Focșa: În această campanie electorală, coruperea alegătorilor a devenit mult mai dificil de demonstrat

Misiunea Promo-LEX de observare a alegerilor prezidențiale și a referendumului din 20 octombrie a prezentat astăzi la o conferință de presă, un nou raport de monitorizare care semnalează multiple încălcări ale legislației electorale, legate de utilizarea resurselor administrative, publicitatea electorală, desfășurarea activităților de campanie și altele. Experții Promo-LEX au subliniat și dificultăți în procesul de identificare a cazurilor de corupere electorală, transmite Radio Chișinău.

Potrivit analistei Promo-LEX, Mariana Focșa, în această campanie electorală, coruperea alegătorilor a devenit mult mai dificil de demonstrat.

„În primul rând, datorită utilizării canalului de Telegram în procesul de corupere electorală. Noi nu avem capacități, nici resurse, de a identifica aceste cazuri. Presupun că organele noastre de drept tot sunt limitate în acest aspect.”, a spus Mariana Focșa.

În perioada de raport, 73 de activități de campanie au fost desfășurate de blocul politic „Victorie”, care nu este înregistrat oficial, dar care încearcă să convingă alegătorii să voteze cu opțiunea „NU” la referendum și să organizeze acțiuni de destabilizare în masă.

De asemenea, au fost semnalate cazuri de utilizare a publicității electorale cu încălcarea prevederilor legale de către 9 concurenți electorali, printre care Maia Sandu, Renato Usatâi, Alexandr Stoianoglo, Vasile Tarlev și formațiunea „Victorie”.

Raportul mai vizează utilizarea abuzivă a resurselor administrative, constatată în cel puțin 114 cazuri, manifestate prin utilizarea instituțiilor statului în scop electoral, implicarea demnitarilor în activitățile de campanie, atribuire a meritelor pentru lucrările și serviciile de uz public implementate din bani publici și altele.

Astfel, în 105 cazuri au fost vizați PAS și Maia Sandu, în 3 cazuri – blocul politic „Victorie”, în câte 2 cazuri – Alexandr Stoianoglo și Ion Chicu, și în câte un caz – Ion Țîcu și Irina Vlah.

În acest context, șeful Misiunii de Observare Promo-LEX, Nicolae Panfil, a prezentat un set de recomandări pentru asigurarea unor alegeri democratice.

„Parlamentului Republicii Moldova am recomandat reglementarea situațiilor de efectuare a agitației electorale de către subiecții neînregistrați în scrutin. Am recomandat modificarea Codului Electoral în vederea includerii actorilor apolitici în lista subiecțilot care se pot înregistra în calitate de participanți la referendum, iar autorităților publice, abținerea de la utilizarea resurselor adminstrative în campania electorală. O recomandare pentru cultele religoase, să se abțină de la desfășurarea activităților de agitație electorală.”, a precizat  Nicolae Panfil.

Misiunea Promo-LEX de observare a alegerilor a fost lansată pe 20 august. Asociația a delegat 45 de observatori pe termen lung (OTL), alături de circa 740 de observatori pe termen scurt (OTS), care vor monitoriza alegerile la nivel național în calitate de observatori statici în 600 secții de votare, dar și în cadrul a 70 de echipe mobile care vor vizita toate celelalte secții de votare pe parcursul zilei alegerilor.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
-1,15
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:3,6 m/s
Sat
3
Sun
2
Mon
1
Tue
-0
Wed
0
Arhivă Radio Chișinău