Raport Promo-Lex | Cheltuieli neraportate și mai multe cazuri de discurs de ură documentate de către observatori în perioada campaniei electorale

  • 10 Iunie 2021 13:06
Raport Promo-Lex | Cheltuieli neraportate și mai multe cazuri de discurs de ură documentate de către observatori în perioada campaniei electorale

Cheltuieli neraportate și mai multe cazuri de discurs de ură sunt printre principalele nereguli constatate de observatorii Promo-Lex în cele de-al treilea raport de monitorizare a alegerilor parlamentare care cuprinde perioada 26 mai – 8 iunie. Reprezentanții Asociației au atenționat astăzi în cadrul unei conferințe de presă și asupra altor aspecte problematice legate de stabilirea numărului de secții de votare peste hotare și pentru regiunea transnistreană, transmite Radio Chișinău.

Discursul de ură, tot mai utilizat în perioada electorală, cheltuiri neraportate și deficiențe în stabilirea secțiilor de votare în diaspora și în stânga Nistrului. Sunt doar câteva dintre constatările Misiunii Promo-LEX de Observare a alegerilor.

Potrivit raportului, activitatea formațiunilor politice s-a intensificat odată cu creșterea numărului de concurenți electorali înregistrați și totodată a crescut și numărul de încălcări.

Astfel, în perioada de referință, au fost raportate cel puțin 42 de cazuri cu implicarea angajaților din sectorul public în activități de campanie electorală. Acestea au fost identificate la Blocul Comuniștilor și Socialiștilor – 34 cazuri, PDM – patru, PAS – două, Blocul lui Renato Usatâi și Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei – câte un caz. De asemenea, a fost constatat un caz ce poate fi calificat drept oferire de cadouri cu impact electoral, în care a fost vizat candidatul BECS.

Totodată, concurenții electorali nu și-au declarat cheltuieli în sumă de aproape două milioane de lei. Cele mai multe cheltuieli neraportate au fost atribuite  PAS – 1,1 milioane de lei, urmat de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor  cu 457 de mii, Platforma DA cu 120 de mii, Congresul Civic – 92 de mii, PACE – 86 de mii, Partidul Șor – 81 de mii, PDM – 13 mii și  Blocul lui Renato Usatîi – 4,4 mii de lei. Cele mai multe cheltuieli neraportate au fost pentru materialele promoționale și publicitatea stradală și mobilă.

În cadrul unui briefing, șeful Misiunii Promo-Lex de monitorizare a alegerilor, Nicolae Panfil s-a referit într-o conferință de presă și la aspectele problematice care țin de prestația Comisiei Electorale Centrale în contextul adoptării hotărârilor cu privire la crearea secțiilor de votare pentru alegătorii din regiunea transnistreană și peste hotare.

Potrivit Promo-Lex, Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică  nu a publicat deocamdatpă lista completă a echipamentului sanitar deținut de subiecții electorali implicați în desfășurarea alegerilor. De asemenea, poate exista restricționări cu privire la alegătorii ce vor prezenta unele simptome ale infecției Covid-19 în ziua votului.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău