Raport Promo-Lex | Bani nedeclarați, folosirea resurselor publice în scopuri electorale, persoane decedate incluse în unele liste electorale

  • 03 Noiembrie 2023 14:35
Raport Promo-Lex | Bani nedeclarați, folosirea resurselor publice în scopuri electorale, persoane decedate incluse în unele liste electorale

Bani nedeclarați, folosirea resurselor publice în scopuri electorale, persoane decedate incluse în unele liste electorale, colectarea de semnături ilegale. Acestea sunt câteva dintre încălcările constatate de Asociația Promo-Lex în cel de-al patrulea raport de Monitorizare a campaniei electorale, prezentat astăzi, 3 noiembrie, transmite Radio Chișinău.

Observatorii Promo-Lex au constatat că în foarte multe cazuri postura de candidat independent este una formală, în realitate ”independenții” fiind susținuți de formațiuni politice. Experta asociației, Mihaela Duca-Anghelici.  

„Am observat susținere, de exemplu, de către Partidul Platforma Demnitate și Adevăr a candidaților independenți sau ai candidaților altor partide, de către Partidul Democrat Modern a candidaților independenți în Municipiul Cahul a candidatului Nicolae Dandiș, sau comuna Burlăceni, Cahul a Liliei Carpenco. A fost de asemenea menționată susținerea Partidului ”Șansă” a candidaților independenți din municipiul Comrat și orașul taraclia. În eventualitatea anulării înregistrării candidaților desemnați de către Partidul ”Șansă” în municipiile Bălți și Orhei formațiunea și-a anunțat susținerea pentru alți candidați, desemnați de alți subiecți sau candidați independenți”, a spus experta.

Experții Promo-Lex susțin, de asemenea, că autoritățile ar trebui să ia calcul  constituționalitatea acțiunilor deliberate ale  Partidului ”Șansă” de efectuare a transferului de imagine de la fostul partid Șor, care a fost scos în afara legii.   

Un alt fenomen constatat în campanie este folosirea abuzivă a resurselor administrative publice, potrivit lui Nicoale Panfil, director de programe al Asociației Promo-Lex.

„Am constat 77 de cazuri ce pot fi calificate drept utilizare abuzivă, implicarea în campanie a persoanelor cu funcții publice: 21 de cazuri în care au fost implicați reprezentanți ai PAS. În cel puțin opt cazuri a fost vorba de premierul Dorin Recean, în cinci cazuri a fost vorba de ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, în opt cazuri a fost vorba despre Andrei Spânu, Ministrul Infrastructurii. Un alt fel de resurse administrative utilizate a fost implicarea administrației publice locale în activități de promovare electorală a candidaților- în șase cazuri fiind vorba de candidați independenți iar în nouă cazuri fiind vorba de Partidul ”Șansă”, ”, a declarat Panfil.

Din totalul celor 1022 de birouri electorale vizitate de observatorii Promo-Lex doar circa 35% sunt accesibile persoanelor cu dizabilități, 22% sunt parțial accesibile și alte 43% sunt inaccesibile.  

În perioada de monitorizare 6-27 octombrie, 30 formațiuni politice și 16 candidați independenți au declarat cheltuieli de peste 28 milioane de lei, aproape 70 la sută din total fiind efectuate de doar cinci partide: PAS - circa 6,6 milioane, PSRM - 4,2 milioane, Partidul ”Sansă ”- 3 milioane, Partidul Nostru - 2,9 milioane și Mișcarea Alternativa Națională - 2,4 milioane de lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
10,52
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:0,51 m/s
Tue
19
Wed
14
Thu
14
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău