Raport Promo-Lex | Bani nedeclarați, folosirea resurselor publice în scopuri electorale, persoane decedate incluse în unele liste electorale
-
03 Noiembrie 2023 14:35
Bani nedeclarați, folosirea resurselor publice în scopuri electorale, persoane decedate incluse în unele liste electorale, colectarea de semnături ilegale. Acestea sunt câteva dintre încălcările constatate de Asociația Promo-Lex în cel de-al patrulea raport de Monitorizare a campaniei electorale, prezentat astăzi, 3 noiembrie, transmite Radio Chișinău.
Observatorii Promo-Lex au constatat că în foarte multe cazuri postura de candidat independent este una formală, în realitate ”independenții” fiind susținuți de formațiuni politice. Experta asociației, Mihaela Duca-Anghelici.
„Am observat susținere, de exemplu, de către Partidul Platforma Demnitate și Adevăr a candidaților independenți sau ai candidaților altor partide, de către Partidul Democrat Modern a candidaților independenți în Municipiul Cahul a candidatului Nicolae Dandiș, sau comuna Burlăceni, Cahul a Liliei Carpenco. A fost de asemenea menționată susținerea Partidului ”Șansă” a candidaților independenți din municipiul Comrat și orașul taraclia. În eventualitatea anulării înregistrării candidaților desemnați de către Partidul ”Șansă” în municipiile Bălți și Orhei formațiunea și-a anunțat susținerea pentru alți candidați, desemnați de alți subiecți sau candidați independenți”, a spus experta.
Experții Promo-Lex susțin, de asemenea, că autoritățile ar trebui să ia calcul constituționalitatea acțiunilor deliberate ale Partidului ”Șansă” de efectuare a transferului de imagine de la fostul partid Șor, care a fost scos în afara legii.
Un alt fenomen constatat în campanie este folosirea abuzivă a resurselor administrative publice, potrivit lui Nicoale Panfil, director de programe al Asociației Promo-Lex.
„Am constat 77 de cazuri ce pot fi calificate drept utilizare abuzivă, implicarea în campanie a persoanelor cu funcții publice: 21 de cazuri în care au fost implicați reprezentanți ai PAS. În cel puțin opt cazuri a fost vorba de premierul Dorin Recean, în cinci cazuri a fost vorba de ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, în opt cazuri a fost vorba despre Andrei Spânu, Ministrul Infrastructurii. Un alt fel de resurse administrative utilizate a fost implicarea administrației publice locale în activități de promovare electorală a candidaților- în șase cazuri fiind vorba de candidați independenți iar în nouă cazuri fiind vorba de Partidul ”Șansă”, ”, a declarat Panfil.
Din totalul celor 1022 de birouri electorale vizitate de observatorii Promo-Lex doar circa 35% sunt accesibile persoanelor cu dizabilități, 22% sunt parțial accesibile și alte 43% sunt inaccesibile.
În perioada de monitorizare 6-27 octombrie, 30 formațiuni politice și 16 candidați independenți au declarat cheltuieli de peste 28 milioane de lei, aproape 70 la sută din total fiind efectuate de doar cinci partide: PAS - circa 6,6 milioane, PSRM - 4,2 milioane, Partidul ”Sansă ”- 3 milioane, Partidul Nostru - 2,9 milioane și Mișcarea Alternativa Națională - 2,4 milioane de lei.