Raport privind drepturile omului în Republica Moldova

  • 17 Iunie 2014 16:54
Raport privind drepturile omului în Republica Moldova

Asociația Promo-LEX a lansat marți, 17 iunie, raportul privind drepturile omului în Republica Moldova, în perioada 2012-2013.

Documentul arată lacune în ceea ce privește respectarea dreptului de a nu fi supus torturii, dreptul la justiție echitabilă sau de a nu fi discriminat. O problemă semnificativă ține de violența în familie, dar și de violarea constantă a drepturilor omului în regiunea transnistreană. 

Autorii studiului au constatat o discrepanță semnificativă între localitățile rurale și cele urbane, în ceea ce privește respectarea drepturilor. Directorul Asociației Promo-LEX, Ion Manole a subliniat că la sate starea de lucruri este mai proastă în această privință.

Cea mai gravă situație se înregistrează, însă, în regiunea transnistreană, unde drepturile omului sunt ignorate de autoritățile separatiste, a remarcat Ion Manole.

Referitor la violența în familie, autoritățile nu întreprind suficiente măsuri pentru diminuarea acestui fenomen, consideră Lilia Potâng, expert Promo-LEX.

Principalele probleme ce țin de eficiența justiției vizează calitatea actelor emise de judecători, neexecutarea hotărârilor judecătorești și durata excesivă de examinare a unor categorii de cauze, a menționat directorul Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea. O problemă rămâne corupția în justiție și măsurile ineficiente pe care le iau autoritățile pentru contracararea ei, a subliniat Vladislav Gribincea.

Raportul mai indică asupra condițiilor inumane de detenție în unele penitenciare și asupra unor cazuri de decese și rele tratamente care nu au fost investigate corespunzător. Totodată, persoanele cu dizabilități, cele de etnie romă sau din comunitatea LGBT continuă să fie supuse discriminării, mai arată raportul Promo-LEX.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:3,09 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău