Raport ONU | Toate părțile siriene au comis crime de război în lupta pentru cucerirea orașului Alep
-
01 Martie 2017 19:12
Toate părțile siriene implicate în lupta de la Alep, care s-a încheiat pe 22 decembrie 2016 prin cucerirea totală a orașului de către regimul de la Damasc, au comis crime de război, iar acordul final de evacuare a orașului a condus la deplasarea forțată a populației, potrivit unei anchete ONU ale cărei rezultate au fost publicate miercuri, relatează AFP.
'Toate părțile au comis încălcări grave ale legislației umanitare internaționale, ceea ce constituie crime de război', concluzionează raportul Comisiei Internaționale Independente de Anchetă privind Siria, într-un raport care acoperă perioada 21 iulie, data începerii asediului asupra Alep de către forțele regimului, și până la 22 decembrie 2016, data cuceririi orașului, scrie AGERPRES.
Ancheta subliniază de asemenea rolul forțelor aliate ale regimului în această luptă de o 'violență extraordinară', în special cel al Rusiei.
'Între iulie și decembrie 2016, forțele ruse și siriene au lansat zilnic lovituri aeriene, provocând moartea a sute de persoane și transformând în cenușă spitale, școli și piețe', se arată în raportul ONU care denunță totodată utilizarea de către forțele siriene de arme interzise, precum clorul sau bombele cu fragmentație.
Comisia de anchetă acuză de asemenea, pentru prima dată, regimul de la Damasc că este responsabil pentru atacul din 19 septembrie asupra unui convoi care transporta ajutoare umanitare ale ONU și Semilunii Roșii siriene la Orum al-Koubra, în apropiere de Alep.
Atacul, care a ucis 15 muncitori umanitari potrivit raportului, a stârnit proteste internaționale și a pus capăt încercărilor de a se ajunge la un acord între Washington și Moscova pentru încetarea focului.
'Toate rapoartele, imaginile prin satelit, mărturiile și expertizele medico-legale de pe teren (...) implică forțele siriene', potrivit anchetei, care a estimat că acestea din urmă 'au comis o crimă de război'.
Raportul Comisiei îi acuză de crime de război și pe rebelii sirieni, care controlau estul orașului Alep și care au lansat o 'campanie de bombardamente fără discriminare' asupra părții de vest a orașului aflată sub controlul guvernului. El se referă în special la tirurile din 10 august împotriva unui microbuz cu studenți care a provocat moartea a 13 persoane și la un atac comis pe 6 octombrie împotriva unei piețe, care s-a soldat cu 12 morți.
În plus, raportul acuză grupurile rebele că au împedicat civili să fugă din estul Alep, uneori împușcându-i, și că i-au folosit ca scuturi umane.
În cele din urmă, raportul califică drept 'crimă de război' acordul final de evacuare a estului orașului Alep, încheiat sub egida Rusiei, care sprijină regimul sirian, și Turciei, un aliat al insurgenților.
'Niciun civil nu a avut posibilitatea să rămână', subliniază textul, considerând acordul o 'deplasare forțată a populației'.
Comisia Internațională Independentă de Anchetă privind Siria a fost creată în august 2011, la câteva luni după începerea conflictului sirian. Prezidată de brazilianul Paulo Pinheiro, ea a redactat mai multe rapoarte până în prezent referitoare la conflictul din Siria.