RAPORT ONU privind crimele și decesele violente din 2 mai 2014, de la Odesa

  • 02 Mai 2019 10:48
RAPORT ONU privind crimele și decesele violente din 2 mai 2014, de la Odesa

Misiunea ONU pentru monitorizarea drepturilor omului în Ucraina urmează să publice un raport analitic intitulat "Responsabilitatea pentru crimele și decesele violente din 2 mai 2014, de la Odesa", menit să prezinte concluziile referitoare la evenimentele petrecute acum cinci ani în acest oraș din sudul Ucrainei, când câteva zeci de persoane au murit în timpul unor confruntări între pro-ruși și pro-ucraineni.

Raportul va fi prezentat de șefa Misiunii ONU de monitorizare a drepturilor omului în Ucraina, Fiona Frazer. Potrivit unui anunț oficial privind lansarea raportului, documentul conține o scurtă trecere în revistă a evenimentelor care au avut loc la Odesa pe 2 mai 2014, când, din cauza confruntărilor care au avut loc în centrul orașului între grupuri numite în raport drept "susținători ai unității" și "susținători ai federalizării", șase bărbați din ambele grupuri au suferit răni care le-au provocat decesul.

În aceeași zi, potrivit raportului ONU, 42 de persoane (34 bărbați, 7 femei și un adolescent) au murit, după ce confruntările au continuat în Piața Câmpiei Kulikovo și un incendiu a izbucnit în Casa Sindicatelor. Raportul prezintă o analiză detaliată cu privire la ancheta autorităților ucrainene și urmărirea penală a mai multor categorii de persoane în legătură cu asasinarea și moartea violentă a 48 de persoane în evenimentele petrecute pe 2 mai 2014, la Odesa.

Documentul oferă o imagine de ansamblu asupra confruntărilor și crimelor din centrul orașului, analizează acțiunile grupurilor implicate în conflict, care au condus la incendiul din Casa Sindicatelor, precum și măsurile luate de Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență al Ucrainei. În plus, raportul analizează ancheta autorităților cu privire la acțiunile ofițerilor de poliție în timpul ambelor episoade, atât în confruntările inițiale, cât și în momentul izbucnirii incendiului în Casa Sindicatelor.

Amintim că, în urmă cu cinci ani, pe 2 mai 2014, la Odesa au murit 48 de persoane și peste 200 au fost rănite, în urma confruntărilor dintre activiști pro-ruși și pro-ucrainieni. Confruntările au început în centrul orașului, unde mai mulți oameni au fost împușcați. Apoi, activiștii pro-ucrainieni au mers în Piața Câmpiei Kulikovo, unde erau mai multe corturi ale unor grupări separatiste pro-ruse. Corturile au luat foc, iar în Casa Sindicatelor, unde se retrăseseră pro-rușii, a izbucnit un incendiu, care s-a soldat cu moartea mai multor persoane.

sursa: rador

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău