Detaliile oferite de WikiLeaks despre schema de import al energiei electrice din Ucraina: „Cele două părți au convenit să majoreze prețul doar până la 0,05 dolari k/W” (Anticoruptie)

  • 14 Septembrie 2021 15:10
Detaliile oferite de WikiLeaks despre schema de import al energiei electrice din Ucraina: „Cele două părți au convenit să majoreze prețul doar până la 0,05 dolari k/W” (Anticoruptie)

Socialiștii consideră că acuzarea șefilor săi, Igor Dodon și Zinaida Greceanîi, de implicare în schema privind importul energiei electrice la suprapreț în mai-decembrie 2008 este un fals lansat de instituții media politizate, scrie Anticoruptie.md.

„În anunțul făcut de Procuratura Generală privind investigarea unor acțiuni din 2008 nu figurează niciun nume. Este obligația oamenilor legii să verifice și să stabilească adevărul, cu toate că acest subiect a fost aruncat în spațiul public de mai multe ori, inclusiv de regimul Plahotniuc”, susține formațiunea într-un comunicat publicat luni.

PSRM face apel la instituțiile media să fie corecte în prezentarea informației și să nu speculeze ori să inventeze fapte care nu corespund adevărului.

Anticoruptie.md precizează că potrivit unui document al Departamentului de Stat, care face trimitere la Serviciul de Securitate al Ucrainei, SBU, în decursul vizitei sale la Kiev, pe 20 mai 2008, prim-viceprim-ministrul Igor Dodon a avut negocieri cu oficiali ucraineni la prețul pentru furnizarea energiei electrice.

„În prezent, Moldova importă peste 70% din electricitatea sa din Ucraina, plătind 0,04 dolari SUA pentru un kilowatt-oră. Prețul Moldovei este considerabil mai mic decât cel din Ucraina 0,062 dolari SUA pentru kilowatt-oră. Anterior, Moldova a aprobat cererile Kievului de creștere treptată a prețului până la 0,06 dolari pentru kWh până iulie 2009. Cu toate acestea, în urma vizitei lui Dodon, cele două părți au convenit să majoreze prețul doar până la 0,05 dolari /kWh până în iulie 2009”, se precizează în documentul Departamentului de Stat, care citează SBU.

Cu toate acestea, în perioada mai-decembrie 2008, energia electrică a fost importată în Moldova la prețul de 0,053 dolari pentru kilowatt-oră.

Astfel, potrivit estimărilor expertului în energetică Sergiu Tofilat, doar în perioada mai-decembrie 2008, consumatorii din Moldova au fost prejudiciați cu peste 14,5 milioane de dolari în urma procurărilor de energie electrică din Ucraina prin intermediul companiei ungare Energo-Partner la un preț mai mare decât cel oferit de Ukrinterenergo.

Deși Procuratura Generală a precizat că „investigațiile se desfășoară pe fapt, fără a-i fi atribuit cuiva vreun statut procesual pe acest caz”, experții în energetică susțin că „în schema în care se știa că erau implicați Igor Dodon și Zinaida Grecianâi s-au găsit acum legături ce duc spre Vlad Plahotniuc”, a precizat Sergiu Tofilat pentru Anticoruptie.md.

„Serviciul de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor a prezentat informații că jumătate din bani au ajuns la Vlad Plahotniuc.”

Procuratura Generală a demarat urmărirea penală pe faptul delapidării mijloacelor financiare ale statului prin intermediul unor scheme criminale la importul energiei electrice în Republica Moldova, cu prejudicierea statul în proporții deosebit de mari.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
37,18
Cer senin
Umiditate:11 %
Vint:5,14 m/s
Thu
22
Fri
21
Sat
23
Sun
24
Mon
23
Arhivă Radio Chișinău