RAPORT | Marea Britanie nu ar trebui să acorde tratament preferențial cetățenilor din UE post-Brexit

  • 18 Septembrie 2018 14:45
RAPORT | Marea Britanie nu ar trebui să acorde tratament preferențial cetățenilor din UE post-Brexit

Marea Britanie nu ar trebui să acorde tratament preferențial cetățenilor din Uniunea Europeană în cadrul sistemului său de imigrație post-Brexit, se arată într-un raport realizat la cererea guvernului britanic, relatează marți Reuters și Press Association.

Comitetul Consultativ pentru Migrație (Migration Advisory Committee - MAC), o organizație independentă care oferă guvernului recomandări privind migrația, afirmă în raportul său publicat marți că Marea Britanie ar trebui să faciliteze sosirea în țară a muncitorilor cu înaltă calificare și să limiteze accesul pentru cei cu nivel de calificare scăzut.

Comitetul Consultativ pentru Migrație a afirmat că acest lucru ar fi probabil posibil numai în cazul în care politica privind imigrația nu este inclusă în acordul Marii Britanii privind viitorul său în relația cu UE.

Îngrijorările legate de imigrație au fost un factor cheie care a determinat votul asupra Brexitului în referendumul din 2016. Premierul Theresa May s-a angajat să pună capăt liberei circulații fără restricții atunci când Marea Britanie va părăsi blocul comunitar, însă până prezent a oferit puține detalii cu privire la regulile care vor fi adoptate.

Cu șase luni înainte de ieșirea din UE, Marea Britanie nu a reușit să ajungă la un acord cu Bruxellesul. Dacă se va ajunge la un acord, Marea Britanie și UE au afirmat că cetățenii comunitari și britanici vor avea în continuare dreptul să circule, să trăiască și să muncească la fel ca și până acum până la sfârșitul unei perioade de tranziție, în decembrie 2020.

Imigrația netă a cetățenilor UE în Marea Britanie a înregistrat deja o scădere semnificativă după referendum, cifrele oficiale publicate în august arătând cel mai scăzut nivel al imigrației din 2012.

Sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău