RAPORT | Mai multe instituții media au fost afiliate politic unor candidați în campania electorală

  • 13 Martie 2019 15:23
RAPORT | Mai multe instituții media au fost afiliate politic unor candidați în campania electorală

Mai multe posturi de televiziune au înregistrat vizibile încălcări ale principiilor imparțialității în campania electorală, prezentând unii concurenți electorali preponderent pozitiv, iar pe oponenții lor mai mult în mod negativ, se menționează într-un raport final al Centrului pentru Jurnalism Independent și Asociației Presei Independente, dat publicității astăzi, în cadrul unei mese rotunde.

Deși numărul de știri neutre cu referire la campania electorală este în creștere față de alte perioade monitorizate, mai multe instituții media continuă să fie afiliate politic unor candidați, sfidând principiile imparțialității, se menționează în raport. Cinci concurenți electorali dintre care PDM, PSRM și partidul Șor, au fost prezentați mai mult într-o lumină pozitivă de posturile de televiziune Prime, Publika, Canal 2, Canal 3, în timp ce Blocul ACUM a fost, de cele mai multe ori, prezentat negativ, a menționat în raportul său Nadine Gogu, directorul executiv al Centrului de Jurnalism Independent.

”Vedem că de cele mai multe apariții în context pozitiv a beneficiat Partidul Democrat din Moldova și Partidul Socialiștilor, după care Partidul Politic Șor, iar în materialele cu tonalitate negativă, de cele mai multe ori, a apărut Blocul electoral ACUM”, a spus Nadine Gogu.

În ce privește presa on-line, inclusiv presa scrisă, ea a fost mai echilibrată în reflectarea campaniei electorale. Totuși, un neajuns al acestor surse media îl constituie faptul că au neglijat alte aspecte și tematici, cum ar fi ecologia, medicina, educația ș.a. Directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei, a menționat că ”din păcate, aproape deloc în această perioadă, în presa on-line și presa scrisă monitorizată nu au fost abordate, în context electoral, temele de mediu. Foarte rar au fost abordate temele privind situația minorităților naționale, ocrotirea sănătății, educația etc.”.

Membra Consiliului Audiovizualului, Olga Guțuțui, a menționat că a propus introducerea unor sancțiuni mai dure pentru radiodifuzorii care nu respectă principiul imparțialității, însă nu a fost susținută de colegi.

”Radiodifuzorii sunt obligați să facă publice prețurile la publicitatea electorală, însă nimeni nu-i verifică ce prețuri au la publicitatea comercială, chiar dacă știm că diferența este una enormă. Probabil, ar trebui să studiem și practica altor state în acest aspect”, a afirmat Olga Guțuțui.

Și funcționarul din cadrul Comisiei Electorale Centrale, Corneliu Pasat, a opiniat că privarea de posibilitatea de a plasa publicitate comercială ar putea constitui o pedeapsă pentru radiodifuzorii ce nu sunt imparțiali.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,85
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău