Raport ISW: Ritmul desfășurării contraofensivei ucrainene nu sugerează un impas

  • 05 Iulie 2023 11:24
Raport ISW: Ritmul desfășurării contraofensivei ucrainene nu sugerează un impas

Ritmul actual al operațiunilor forțelor ucrainene nu sugerează că situația a ajuns într-un punct mort sau că Ucraina nu este în măsură să recupereze zone mari din teritoriile sale ocupate de rusi, relatează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Institutul a reamintit că forțele ucrainene au desfășurat campanii lente și graduale pentru a bloca grupuri de trupe ruse pe malul estic al regiunii Herson și efectuat o serie de atacuri limitate pe malul vestic între august și noiembrie 2022, înainte de a-i forța în cele din urmă pe ruși să se retragă de pe malul drept la mijlocul lunii noiembrie, scrie defenseroamnia.ro.

În același timp, ISW a notat că ofensiva rusă de iarnă-primăvară s-a încheiat în puțin mai mult de o lună, fără a obține succese semnificative de-a lungul graniței dintre oblasturile Luhansk și Harkov.

Cu toate acestea, contraofensiva ucraineană din Herson a alternat cu etape de avans pe front relativ rapid cu perioade lungi de pregătire, lupte axate pe blocarea înaintării forțelor rusești și câștiguri limitate care, în cele din urmă, au făcut că pozițiile rusești de pe malul vestic al râului Nipru să devină de nesusținut.

,,Actuala contraofensivă ucraineană este mai puțin dramatică și rapidă decât cea care a eliberat o mare parte din regiunea Harkov, mai reușită decât ofensiva de iarnă rusă eșuată și, în general, seamănă cel mai mult cu contraofensiva mai lentă, dar în cele din urmă reușită, din Herson, în ceea ce privește ritmul și progresul inițial", relatează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Generalul american Mark Milley, președintele Statului Major al SUA, a declarat că operațiunile de contraofensivă ucrainene progresează în prezent mai lent decât se prevăzuse anterior, dar forțele armate ucrainene avansează cu încredere și cu un scop precis.

Generalul american Mark Milley a declarat, despre contraofensiva din Ucraina că va fi lungă și sângeroasă, potrivit BBC.

Progresul contraofensivei ucrainene a fost mai lent, dar ucrainenii pentru fiecare metru câștigat plătesc cu sânge

Generalul Mark Milley a declarat că nu este surprins de faptul că progresul a fost mai lent decât se prevăzuse, dar a adăugat că Ucraina „avansează în mod constant”.

„Merge un pic mai încet, dar asta face parte din natura războiului”, a precizat Milley.

Valeri Zalujnîi, comandant șef al Forțelor Armate ale Ucrainei și membru al Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, a declarat că soldații ucraineni plătesc cu sânge pentru eliberarea fiecărui metru de pământ ucrainean, așa că este deranjat de comentariile altora potrivit cărora contraofensiva se desfășoară într-un ritm mul mai lentă decât se aștepta.

,,Așa că mă enervează când aud că mult așteptata contraofensivă ucraineană din estul și sudul țării a început mai lent decât era de așteptat'', a spus Valeri Zalujnîi, într-un interviu pentru The Washington Post.

Potrivit acestuia, trupele sale avansează în fiecare zi, chiar dacă este vorba de doar 500 de metri."

,,Acesta nu este un spectacol. Nu este un spectacol la care se uită întreaga lume și pe care pariază sau altceva. În fiecare zi, fiecare metru este plătit cu sânge", a ținut să precizeze general ucrainean.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
12,18
Cer fragmentat
Umiditate:78 %
Vint:6,69 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău