RAPORT INTERNAȚIONAL | Numărul atacurilor comise de pirați pe mare a crescut în 2018

  • 17 Ianuarie 2019 12:45
RAPORT INTERNAȚIONAL | Numărul atacurilor comise de pirați pe mare a crescut în 2018

Atacurile piraților pe mare s-au înmulțit în lume în 2018, în special din cauza unui val de acte de piraterie în Golful Guineei în Africa de Vest, a transmis Biroul Maritim Internațional (BMI), potrivit AFP.

Anul trecut au fost înregistrate 201 atacuri, comparativ cu 180 în 2017, a precizat BMI în raportul său anual privind pirateria, publicat în această săptămână.

În Africa de Vest, atacurile identificate în apele din largul Coastei de Fildeș și până în Republica Democrată Congo (RDC) s-au înmulțit de peste două ori anul trecut: cele șase deturnări de nave în lume în 2018 au avut loc în această zonă, precum și 13 din 18 cazuri de atacuri armate asupra unor nave și majoritatea răpirilor pentru obținerea de recompense.

"Există o nevoie urgentă de întărire a cooperării și a schimbului de informații între țările din Golful Guineei pentru a putea fi luate acțiuni eficiente împotriva piraților", care sunt autorii unui număr tot mai mare de răpiri și de deturnări de nave, a explicat un purtător de cuvânt al BMI.

Instalat la Kuala Lumpur în Malaezia, Biroul Maritim Internațional a observat o înmulțire importantă a violențelor în ultimul trimestru din 2018 în regiune, cu nave atacate de pirați dincolo de ape teritoriale și cu echipaje răpite și duse în Nigeria, unde marinarii au fost ținuți prizonieri în așteptarea de recompense, precizează raportul.

În perioada analizată, au fost înregistrate 41 de răpiri în largul Nigeriei, conform BMI, care a observat că pirații se aventurează tot mai departe și atacă o gamă tot mai largă de nave, de la bărci de pescuit la nave mari de transport de marfă.

Golful Guineei a devenit mai afectat de piraterie decât Golful Aden, zona maritimă situată între Cornul Africii (Somalia) și Peninsula Arabică și care a fost mult timp cel mai puternic infestată de pirați din Africa.

Intensificarea pirateriei în Golful Guineei, care găzduiește principalele două țări producătoare de petrol din Africa, Nigeria și Angola, perturbă rutele maritime internaționale și aduce pierderi de miliarde de dolari economiei mondiale.

Cele 17 țări din regiune încearcă de câțiva ani să-și consolideze mijloacele de intervenție și colaborarea în special cu ajutorul SUA și al Franței.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău