Raport | Insuficiența medicilor narcologi și a psihiatrilor limitează accesul la tratamentul a persoanelor dependente de droguri

  • 27 Iulie 2023 14:47
Raport | Insuficiența medicilor narcologi și a psihiatrilor limitează accesul la tratamentul a persoanelor dependente de droguri

Insuficiența medicilor narcologi și a psihiatrilor limitează accesul la tratamentul a persoanelor dependente de droguri, iar numărul lor este în scădere cu fiecare an, arată datele unui raport realizat de Uniunea pentru Echitate și Sănătate, în urma cartografierii serviciilor prestate persoanelor consumatoare de droguri.  În 14 raioane din Republica Moldova nu sunt medici narcologi, transmite Radio Chișinău.

Studiul a fost prezentat în cadrul Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie. Dacă în anul 2021 în instituțiile statului existau 142 de medici psihiatri, în anul 2022 numărul a descrescut la 139. Lipsa medicilor narcologi și centralizarea tratamentului doar prin asistența narcologică este o barieră, spune directoarea Centrului de sănătate și dezvoltare comunitară „Act for Involment”, Svetlana Dolțu. Această barieră reduce semnificativ accesibilitatea serviciului de asistență medicală pentru persoanele dependente.

„Personalul din unitățile care implementează tratamentul farmacologic în raioane și în cabinetele narcologice este destul de redus cum să evalueze nevoile psiho-sociale și să estimeze că au nevoie de suport psiho-social și chiar dacă este, responsabilii se limitează doar la tratamentul medicamentos: Am dat pastila și tot s-a rezolvat”, a spus Svetlana Dolțu.

Directorul Dispensarului Republican de Narcologie, Tudor Vasiliev, spune că pentru anul următor locurile urmează a fi suplinite cu încă patru specialiști.

„Managementul cadrelor, ceea ce e legat de aigurarea medicilor psihiatri, psihiatri-narcologi, Ministerul Sănătății din anul 2021-2023, de comun cu Universitatea de Stat, aigurau câte două locuri de medici, în raion și în dispensar, aigurau cu cadre. Lucru acesta este important. Puțin, dar se mișcă. Nu putem pregăti doar medici narcologi. Pentru anul viitor a fost argumentată necesitatea  pentru comanda de patru persoane”, a declarat Tudor Vasiliev.

La evidența Dispensarului Republican de Narcologie sunt aproximativ 12 mii de consumatori de droguri. De la începutul acestui an fost depistați 1400 de consumatori de droguri, afirmă autoritățile.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,52
Câțiva nori
Umiditate:46 %
Vint:5,66 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
11
Arhivă Radio Chișinău