Raport îngrijorător. Apa potabilă din Franța e contaminată cu reziduuri ale unui fungicid interzis, care poate cauza cancer

  • 06 Aprilie 2023 19:00
Raport îngrijorător. Apa potabilă din Franța e contaminată cu reziduuri ale unui fungicid interzis, care poate cauza cancer

Apa potabilă din Franța este în mare parte contaminată cu reziduuri ale unui fungicid interzis de câțiva ani, semn al persistenței în mediu a urmelor de pesticide chiar și mult timp după încetarea utilizării acestora, se arată într-un raport al autorităților sanitare, transmite digi24.ro.

Agenția Națională de Securitate Sanitară din Franța (ANSES) a studiat probe de apă din toată țara, inclusiv din teritoriile de peste mări, pentru depistarea a 157 de pesticide și metaboliții acestora, adică componente provenite din degradarea lor. „Din cei 157 de compuși căutați, 89 au fost cuantificați cel puțin o dată în apa brută și 77 în apa tratată”, a precizat ANSES.

Un caz a atras în mod special atenția experților: metabolitul clorotalonilului R471811 - cel mai frecvent descoperit, „în mai mult de una din două probe” - care conduce la depășirea limitei de calitate „în mai mult de una din trei probe”, relatează AFP, citată de Agerpres. Acest metabolit provine din degradarea în mediu a clorotalonilului, un fungicid care este interzis în Franța din 2020.

„Aceste rezultate arată că, în funcție de proprietățile lor, anumiți metaboliți ai pesticidelor pot rămâne prezenți în mediu câțiva ani după interzicerea substanței active din care provin”, conchide ANSES.

Comisia Europeană nu a reînnoit în 2019 autorizația pentru clorotalonil, comercializat de compania germană Syngenta, iar Franța a obținut o perioadă de grație până în mai 2020 pentru eliminarea stocurilor de produs. Bruxellesul a subliniat apoi că „a fost imposibil până în prezent să se stabilească că prezența metaboliților clorotalonilului în apele subterane nu va avea efecte dăunătoare asupra sănătății umane”.

Comisia a citat concluziile Autorității Europene pentru Siguranță Alimentară (EFSA), care a estimat că clorotalonilul „ar trebui clasificat ca agent cancerigen de categoria 1B”, adică presupus a avea potențial cancerigen pentru oameni. ANSES a preluat acest argument într-o notă de anul trecut, amintind că studiile asupra clorotalonilului au identificat „tumori renale la șobolani și șoareci”.



Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:3,6 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău