Raport, despre justiția selectivă. Viceministru: ”Am constatat nu o dată că avem probleme ce țin de aplicarea dublelor standarde”

  • 06 Noiembrie 2019 14:37
Raport, despre justiția selectivă. Viceministru: ”Am constatat nu o dată că avem probleme ce țin de aplicarea dublelor standarde”

Mai multe cazuri de justiție selectivă, care îi vizează pe demnitari și actori politici, au fost examinate în cadrul unui raport de monitorizare elaborat într-un proiect al Asociației Obștești „Juriștii pentru Drepturile Omului”, cu sprijinul financiar al Freedom House.

Este vorba despre dosarele fostului premier Vlad Filat, al fostului primar general al Capitalei, Dorin Chirtoacă, al foștilor deputați Chiril Lucinschi și Constantin Țuțu, al judecătoarei Domnica Manole, al fostului primar de Orhei și om de afaceri Ilan Șor, precum și dosarele unor primari.

Autorii cercetării au constatat că factorul politic a influențat mersul anchetelor și modul cum au fost examinate în instanțe și că persoanele aflate la guvernare au încercat să-și aservească organele de drept, astfel încât a apărut fenomenul justiției selective.

”Principala problemă a justiției constă tocmai în selectivitate, iar selectivitatea se vede anume pe dosarele de rezonanță. Nu tind să cred că e o problemă în cazul dosarelor ordinare. Ca și avocat care merge în instanță, eu nu cred că în dosarele de rutină există o problemă sistemică din punct de vedere al influențelor politice. Poate să se întâmple episodic, dar foarte clar se observă pe dosarele de rezonanță”, a spus Cristina Țărnă.

Concluziile raportului de monitorizare au fost susținute de ministrul adjunct al Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.

”Am constatat nu o dată că avem probleme ce țin de aplicarea dublelor standarde. Atât la etapa urmăririi penale, cât și în instanțele de judecată, față de subiecți speciali care figurează în anumite dosare penale. Am constatat că există practici neuniforme în aplicarea legii, uneori, de la instanță la instanță, astfel încât pe cazuri similare putem avea soluții total diferite, fără a înțelege foarte bine motivare”, a precizat Veronica Mihailov-Moraru.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău