Raport de Stare a Țării | EXPERT: Este îngrijorător nivelul inegalității dintre populația săracă și cea bogată din R.Moldova
-
07 Noiembrie 2019 12:03
Inegalitatea socială și economică dintre populația săracă și cea bogată devine tot mai accentuată. Deși, în ultimii ani asistăm la o creștere economică pozitivă, aceasta nu aduce beneficii tangibile populației. Este una dintre concluziile Raportului de Stare a Țării, elaborat de către Centrul Analitic Independent “Expert-Grup”. Experții susțin că Republica Moldova are nevoie de programe care să asigure creștere economică, dezvoltarea mediului de afaceri, combaterea economiei tenebre și modernizarea serviciilor de asistență socială și medicală. Relatează Aliona Savca
Experții susțin că cea mai vulnerabilă la sărăcie este populația din mediu rural. În opinia directorului executiv al “Expert - Grup”, Adrian Lupușor, lipsa unei creșteri economice sustenabile și nivelul înalt al economiei informale determină, în consecință, lipsa unei baze impozabile largi, ceea ce pune presiuni mai mari pe sistemul de protecție socială, lărgind, astfel, decalajul între diferite categorii de populație.
„În Republica Moldova nivelul inegalităților este la un nivel destul de îngrijorător. Nu doar nivelul este îngrijorător, dar și faptul că Guvernul nu prea dispune de instrumente suficiente pentru a combate această problemă din cauza dezechilibrelor sistemul finanțelor publice care la rândul său este determinat de fenomenul de îmbătrânire, de ocuparea informală și de migrație.”
În opinia expertului, Republica Moldova are nevoie de o nouă Strategie Națională de Dezvoltare care să prevadă acțiuni ce ar asigura atragerea investițiilor, creșterea exporturilor și crearea noilor locuri de muncă.
„Viziunea trebuie să fie focusată pe trei piloni de bază. În primul rând pe instituții care să fie mai transparente, mai eficiente, mai competente. În al doilea rând sunt companiile, în special, întreprinderile mici și mijlocii care trebuie să fie fortificate printr-un mediu de afaceri mai prietenos prin instrumente care să asigure accesul acestora la finanțare.”
Ministra Finanțelor, Natalia Gavriliță, susține că proiectul bugetului de stat pentru anul 2020, care este unul al solidarității, prevede creșteri salariale și prestații sociale mai mari. Aceste măsuri, în opinia, ministrei vor diminua din inegalități.
„Vom crește salariile între 6% și 10% pentru majoritatea angajaților bugetari. Plus la aceasta, venim cu creșterea programelor pentru cei cu venituri mici. În primul rând, vorbim despre creșterea ajutorului pentru perioada rece a anului de la 350 de lei la 500 de lei, implementat, deja, din anul acesta și vom lărgi numărul de persoane care vor beneficia de acest ajutor.”
Natalia Gavriliță a adăugat că Guvernul își propune asigurarea unei creșteri economice durabile și implementarea accelerată a proiectelor, în special, a celor cu finanțare externă.