RAPORT de monitorizare | Reflectarea campaniei electorale în mass-media a fost marcată de încălcări grave

  • 10 Noiembrie 2016 15:05
RAPORT de monitorizare | Reflectarea campaniei electorale în mass-media a fost marcată de încălcări grave

Reflectarea campaniei electorale în mass-media în prima săptămână de după alegerile din 30 octombrie a fost marcată de încălcări grave, arată cel de-al șaselea raport de monitorizare, prezentat joi, 10 noiembrie, de Asociația Presei Independente și Centrul pentru Jurnalism Independent.

Majoritatea dintre cele 28 de instituții de presă monitorizate și-au afișat deschis susținerea pentru unul dintre cei doi candidați rămași în cursa electorală după primul tur de scrutin. Acestea au transmis informații tendențioase, manipulatorii și fără să ofere candidaților vizați în context negativ dreptul la replică.

Totodată, potrivit directorului executiv al Asociației presei Independente, Petru Macovei, instituțiile de media au continuat să folosească un limbaj licențios și nu au respectat principiul pluralismului de opinie.

Potrivit raportului, candidata proeuropeană Maia Sandu ar fi fost cel mai des defavorizată la posturile de televiziune cu acoperire națională. Aceasta apare în context negativ, și fără drept de replică în cele mai multe dintre știri la cel puțin cinci televiziuni, care l-au favorizat pe candidatul socialiștilor Igor Dodon. Și doar câteva dintre cele 12 televiziuni aflate sub monitorizare au reflectat relativ neutru și fără mari abateri de la principiile jurnalismului și de la legislația audiovizuală campania electorală. Directorul Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu.

Aceleași abateri, prin reflectare neechilibrată a concurenților electorali, au fost observate și în politica editorială a portalurilor online și a ziarelor monitorizate. 

Asociația Presei Independente și Centrul Pentru Jurnalism Independent monitorizează în actuala campanie electorală 28 de instituții media: 12 televiziuni, 12 portaluri informaționale și 4 ziare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:4,12 m/s
Tue
19
Wed
13
Thu
13
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău