RAPORT cu privire la activitatea CSM

  • 01 August 2016 08:36
RAPORT cu privire la activitatea CSM

Consiliul Superior al Magistraturii continuă să propună numirea în calitate de judecători a unor candidați care au acumulat punctaje mai mici la testările la care au fost supuși și nu își argumentează hotărârile, în conformitate cu legislația.

 Un raport de monitorizare a activității CSM, pentru perioada ianuarie 2015-martie 2016, realizat de Centrul de resurse Juridice din Moldova arată mai multe deficiență în activitatea acestui organ.

Conform legislației, președintele țării poate refuza numirea, promovarea, reconfirmarea sau transferul unui judecător, dar este obligat să-și motiveze refuzul. În perioada monitorizată au fost mai multe cazuri de refuz, dar în cel puțin 3 cazuri, candidații au fost înaintați repetat de CSM, deși președintele a invocat discreditarea justiției, lipsa obiectivității, deținerea unor averi nejustificate, existența unor probleme de integritate. În aceste cazuri, președintele este obligat să accepte candidaturile.

Pe de altă parte, mai multe funcții importante rămân vacante deja de mult timp, precum cea de vicepreședinte al CSJ, de mai mult de un an și funcția de președinte al Judecătoriei Centru, mun. Chișinău, de mai mult de 16 luni.

În perioada respectivă au fost demiși 24 de judecători, cei mai mulți au ieșit la pensie. CSM a acceptat cererile acestora, deși în privința unora fuseseră intentate proceduri disciplinare sau procese penale. Astfel, unii judecători bănuiți că ar fi încălcat legea au ieșit al pensie beneficiin de de o indemnizație unică la concedire și de o pensie sepcială, se mai arată în raportul Centrului de resurse Juridice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:2,06 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău