Raport CJI | Mai multe canale TV din R.Moldova au eșuat în reflectarea echidistantă a campaniei electorale pentru alegerile locale

  • 03 Mai 2018 08:50
Raport CJI | Mai multe canale TV din R.Moldova au eșuat în reflectarea echidistantă a campaniei electorale pentru alegerile locale

Șapte din zece posturi de televiziune monitorizate în perioada 20-27 aprilie au eșuat să reflecte corect și echidistant campania electorală pentru alegerile locale noi din 20 mai, promovând agenda politică a anumitor candidați. Este constatarea primului raport de monitorizare a comportamentului mass-media în campania electorală, lansat miercuri, 2 mai, de către Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al instituției, datele monitorizării relevă că majoritatea posturilor TV nu au oferit acces egal tuturor concurenților electorali înregistrați în campanie, nu au asigurat pluralismul de opinie și nici echilibrul surselor.

Prime, Canal 2 și Publika, deși au anunțat că nu vor reflecta campania electorală, au difuzat mai multe materiale cu caracter electoral direct și indirect în buletinele de știri, favorizând-o masiv pe candidata independentă Silvia Radu. În același timp, Publika l-a defavorizat pe candidatul PPPDA, PAS și PLDM, Andrei Năstase.

NTV și Accent l-au promovat intens pe candidatul PSRM, Ion Ceban, defavorizând-i în același timp pe Silvia Radu, Andrei Năstase, Valeriu Munteanu, candidatul PL și Reghina Apostolova, de la Partidul Șor. Și la RTR, după frecvența reportajelor, s-a remarcat o favorizare ușoară a lui Ion Ceban, dar și a Reghinei Apostolova.

La Jurnal TV s-a observat defavorizarea Silviei Radu și favorizarea candidatului Andrei Năstase. În același timp, postul s-a evidențiat prin reflectarea imparțială a tuturor candidaților care au organizat evenimente de campanie pentru presă. Moldova 1, Pro TV și TV 8 au avut un comportament echilibrat, oferind acces majorității concurenților electorali în știri, fără a favoriza sau defavoriza evident vreunul din candidații campaniei pentru alegerile locale noi.

Raportul de monitorizare a fost realizat de către Centrul pentru Jurnalism Independent în calitate de partener al proiectului: „Mass-media în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), finanțat de USAID și implementat de Internews.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău