RAPORT CJI | 12 instituții de presă au fost monitorizate și au fost depistate cele mai des întâlnite încălcări

  • 16 Iulie 2019 15:12
RAPORT CJI | 12 instituții de presă au fost monitorizate și au fost depistate cele mai des întâlnite încălcări

Mass-media din Republica Moldova continuă să manipuleze, să reflecte evenimentele în funcție de preferințele politice și să comită abateri de la deontologia profesională, potrivit ultimului raport de monitorizare prezentat astăzi de Centrul pentru Jurnalism Independent. Reprezentanții Comisiei parlamentare de profil susțin că sunt la curent cu această situație și examinează modul în care acționează organele cu funcții de control în acest domeniu.

Toate cele 12 instituții de presă monitorizate de CJI – 9 televiziuni și 3 portaluri de știri au difuzat informații manipulatorii, cu abateri de la deontologia profesională. Printre cele mai des întâlnite încălcări sunt părtinirea politică, neasigurarea dreptului la replică și manipularea prin intermediul imaginilor video, a precizat autorul studiului, cercetătorul media, Victor Gotișan.

CJI îi recomandă Consiliului Audiovizualului (CA) să se autosesizeze și să monitorizeze posturile TV, despre care primește semnale că difuzează informații manipulatorii, pentru a constata derogările de la legislație și a aplica sancțiunile de rigoare.

Președintele Consiliului, Dragoș Vicol nu a fost de găsit pentru a comenta constatările din raport. În schimb vicepreședintele Comisiei parlamentare de profil, Lilian Carp, consideră că instituția nu-și îndeplinește corect atribuțiile. În acest context, Lilian Carp susține că situația media audiovizuale din Republica Moldova și modul cum acestea informează publicul sunt grave, iar în cadrul comisiei a fost creat un grup care monitorizează situația, dar și activitatea organelor de control în acest domeniu.

Instituțiile media au fost monitorizate în perioada aprilie-iunie, iar următorul raport de monitorizare va fi prezentat în luna septembrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău