RAPORT | Cetățenii R.Moldova se plâng Avocatului Poporului de cele mai încălcate drepturi

  • 19 Aprilie 2019 13:28
RAPORT | Cetățenii R.Moldova se plâng Avocatului Poporului de cele mai încălcate drepturi

În 2018, în Republica Moldova au fost încălcate de numeroase ori drepturile omului și ale copilului. Un raport al Oficiului ombudsmanului de la Chișinău, prezentat astăzi, 19 aprilie, arată că cetățenii sunt cel mai nemulțumiți de felul în care este le este asigurat dreptul la justiție. Republica Moldova nu a înregistrat progrese nici la respectarea dreptului la exprimare, iar copii sunt supuși în continuare violenței, relatează Radio Chișinău.

Pentru cetățenii Rep. Moldova, problema principală rămâne accesul la justiție. Cauzele penale sunt tergiversate, arestul preventiv este aplicat abuziv, iar avocații au restricții de a ajunge la clienții lor în penitenciare sau în izolatoarele de detenție.

Raportul ombudsmanului privind situația drepturilor omului în Republica Moldova în anul 2018, arată că statul a eșuat în privința asigurării dreptului de a alege și de a fi ales, cel mai elocvent exemplu fiind anularea rezultatelor alegerilor pentru funcția de primar în Chișinău.

Se înrăutățește și situația la capitolul libera exprimare. Republica Moldova a pierdut zece poziții în Clasamentul mondial al libertății presei și se află în top alături de țări din Africa.

Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, susține că cetățenii se arată îngrijorați că nu le este respectat dreptul la sănătate:

„Beneficiarii serviciilor de sănătate au continuat să invoce încălcarea drepturilor omului în domeniul ocrotirii sănătății, în special în privința: nerespectării condiției obținerii acordului informat al pacientului; nerespectarea eticii profesionale de către medici, calitatea scăzută a serviciilor medicale. Statutul economic al persoanei influențează asupra sănătății lui. Oamenii mi-au spus: „Dacă ai bani, te tratezi”.

Timp de mai mulți ani, în fruntea listei persoanelor care se adresează la Ombudsman sunt deținuții. Ei se plâng de condițiile detenție, asistența medicală sau de calitatea produselor alimentare.

Avocatul poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, afirmă că anul trecut au fost foarte multe carențe aproape în toate domeniile ce țin de drepturile copilului. Ea atrage atenția asupra violenței la care sunt supuși unii copii și asupra lipsei de igienă din unele școli.

O altă problemă este că, în Republica Moldova, copiii cu boli rare sunt diagnosticați tardiv și de obicei, în afara țării. De asemenea, mulți copii și-au pierdut viața din cauza iresponsabilității adulților, susține Maia Bănărescu:

„Anul acesta am fost martori la multe cazuri dramatice: copii abandonați la tomberoane, înghețați în stradă, copii care și-au pierdut viața în incendii. Asta ne vorbește despre lipsa de responsabilitate a părinților și despre faptul că autoritățile teritoriale de nu au în vizor aceste familii. Crește numărul persoanelor iresponsabile care au dus la decesul copiilor. Trebuie să vorbim aici și despre lipsa de dotare a ambulanțelor, lipsa medicamentelor necesare pentru a asigura sănătatea copiilor”.

Ombudsmanul își exprimă îngrijorarea și față de situația drepturilor omului pe teritoriul controlat de autoritățile separatiste de la Tiraspol. Oamenii de acolo sunt înrolați cu de-a sila în rândurile așa-ziselor„ forțe armate transnistrene”, sunt documentați. Condițiile din penitenciare sunt precare,  situația persoanelor cu dizabilități este gravă. De asemenea, dreptul la libera circulație în regiunea transnistreană este afectat de prezența posturilor de miliție, vamă și de grăniceri instalate unilateral de autoritățile de la Tiraspol.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău