RAPORT britanic: Rusia a intervenit în referendumul din Scoția

  • 21 Iulie 2020 15:03
RAPORT britanic: Rusia a intervenit în referendumul din Scoția

Rusia a încercat să se amestece în referendumul scoțian din 2014, iar agențiile de informații britanice ar trebui să evalueze posibila imixtiune în referendumul pe tema Brexit, se afirmă într-un raport al Comisiei de Informații și Securitate din Parlamentul britanic citat de Reuters.

"Există comentarii credibile, din surse deschise, care sugerează că Rusia a întreprins campanii de influență în legătură cu referendumul de independență din Scoția, din 2014", se arată în raportul care a fost finalizat în martie 2019.

Raportul a fost divulgat înainte de publicare, de către website-ul Guido Fawkes. Rusia a negat în repetate rânduri orice amestec în politica din Occident, afirmând că Statele Unite și Marea Britanie sunt cuprinse de o isterie antirusească.

În privința referendumului privind apartenența la UE, raportul parlamentar este revizuit semnificativ.

"Ca răspuns la solicitarea noastră pentru dovezi scrise, de la începutul anchetei, MI5 a furnizat inițial doar șase rânduri de text", se arată în versiunea revizuită. "Cu toate acestea, opinia Comisiei este că e necesară o evaluare analogică a Comunității de Informații din Marea Britanie cu privire la posibilul amestec rus în referendumul UE și că ar trebui să fie publicat un rezumat neclasificat al acesteia", precizează raportul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:2,57 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău