Raport BNS: România, principalul partener comercial al Republicii Moldova

  • 10 Mai 2016 19:17
Raport BNS: România, principalul partener comercial al Republicii Moldova

România continuă să fie principalul partener comercial al Republicii Moldova.

După cum arată un raport al Biroului Național de Statistică, doar în primele trei luni ale lui 2016 au fost exportate mărfuri în valoare de aproape 100 de milioane de dolari. În același timp Federația Rusă rămâne în topul țărilor din care Moldova importă produse, cu o valoare a schimburilor comerciale cifrată la 158 de milioane de dolari.

Republica Moldova a exportat, în trei luni ale anului curent, în România mărfuri în valoare de peste 99 de milioane de dolari americani, cu peste 9% mai puțin decât în perioada similară a anului 2015, în timp ce exporturile României în țara noastră au crescut până la aproape 100 de milioane de dolari.
De cealaltă parte, exporturile Republicii Moldova către Federația Rusă au scăzut considerabil, însă importurile au crescut simțitor. În ianuarie-martie 2016, pe piața moldovenească au ajuns mărfuri din Federația Rusă în valoare de aproape 158 de milioane de dolari. Totuși, volumul importurilor este mai mic cu aproape 18% față de perioada similară a anului trecut. Republica Moldova a exportat pe piața rusă mărfuri în valoare de aproape 43 de milioane de dolari, cu 22% mai puțin decât în anul 2015.
Directorul Institutului Economiei de Piață, Roman Chirca, explică avansarea Rusiei în topul țărilor importatoare de mărfuri în Republica Moldova prin majorarea volumelor de gaze natural livrate Chișinăului în perioada rece a anului, fapt ce a plasat  Moscova într-o poziție favorabilă.  În același timp, Roman Chircă a anticipat o revenire a României în poziția de lider, datorită stabilizării valutei naționale, atingerea plafonului minim al remitențelor din Federația Rusă și rebalansarea lor pe axa vestică, ceea ce creează premize pentru o relansare și creștere economică, ceea ce în consecință va duce la creșterea consumului. 

„Din cauza deprecierii valutei naționale importurile au scăzut simțitor, atât de pe piața estică, cât și cea vestică. Din listă au fost excluse în primul rând produsele de larg consum, inclusiv cele agricole. Federația Rusă a rămas însă, statistic, într-o poziție avantajată, grație importului de gaze naturale în perioada rece a anului din această țară. Totuși, importatorul este tot timpul dependent de situația din țara de destinație. Și cum în ultima perioadă avem tot mai multe semne de ameliorare a situației economice, în perioada imediat următoare am putea asista la o creștere a ponderii României în ceea ce privește importurile”, a constatat Roman Chircă.

Potrivit raportului BNS, în perioada ianuarie-martie exporturile de mărfuri destinate țărilor Uniunii Europene au însumat 266 de milioane de dolari, cu o cotă de 63,8% din total. 

Țările CSI sunt prezente cu o pondere de 20%, ceea ce corespunde unei valori de 85 de milioane de dolari.

În același timp, importurile au ajuns la aproape 889 de milioane de dolari americani, în scădere cu aproape 8,9%.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
-2,76
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:1,03 m/s
Tue
5
Wed
5
Thu
4
Fri
4
Sat
5
Arhivă Radio Chișinău