Raport BNM | Prețurile la carburanți sunt marcate de o incertitudine sporită

  • 09 August 2021 11:20
Raport BNM | Prețurile la carburanți sunt marcate de o incertitudine sporită

Traiectoria ascendentă a ratei anuale a prețurilor la combustibili și carburanți a continuat în trimestrul doi al anului curent, în contextul creșterii prețurilor la petrol, precum și al dinamicii ratei de schimb în perioada aprilie-iunie 2021. Constatarea se conține în raportul asupra inflației, august 2021, prezentat de Banca Națională a Moldovei. Totodată, raportul denotă că, în perioada următoare, prețurile la combustibili și carburanți sunt marcate de o incertitudine sporită cauzată atât de volatilitatea prețurilor la petrol pe piața internațională, dar și de impactul noii Metodologii de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, transmite IPN.

Potrivit raportului, rata anuala a prețurilor la combustibili și carburanți a înregistrat o majorare de la 5,7% în luna martie 2021 până la 18,1% în luna iunie 2021 sub influența creșterii prețurilor la carburanți, dar și a subcomponentei „gaze lichefiate”

Rata medie anuala a prețurilor la combustibili și carburanți în trimestrul doi al anului curent a constituit 15,7%, fiind cu 16,9 puncte procentuale superioară celei din trimestrul unu al anului. Evoluția respectivă a fost determinată, preponderent, de creșterea prețurilor la „carburanți” ca rezultat al creșterii prețurilor la benzină și motorină efectuate de stațiile PECO pe parcursul trimestrului respectiv, fapt ce a fost susținut de majorarea prețurilor internaționale la petrol în trimestrul doi al anului 2021, dar și de deprecierea monedei naționale față de dolarul SUA.

În acest sens, prețul mediu la petrol (Urals) a constituit 66,8 USD/baril, fiind cu 12,2% superior celui din trimestrul unu al anului, iar rata de schimb MDL/USD s-a depreciat cu 1,9% în perioada de referință.

Totodată, pe parcursul trimestrului doi, prețurile la „gaze lichefiate” și „lemne, vreascuri etc.” au exercitat un impact pozitiv asupra ratei anuale a prețurilor la combustibil și carburanți.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:2,06 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău