Raport BNM: Inflația a continuat să crească în a doua jumătate a anului 2024, dar s-a menținut în limitele a 1,5 puncte procentuale de la ținta de 5%
-
12 Noiembrie 16:50
Inflația a continuat să crească în a doua jumătate a anului 2024, conform ultimului raport asupra inflației al Băncii Naționale a Moldovei, prezentat astăzi de guvernatoarea BNM, Anca Dragu. Pe de altă parte, economia a înregistrat o creștere de 2,4% în al treilea trimestru, tranmite Radio Chișinău.
În trimestrul trei al anului, inflația a urmat o tendință ușor ascendentă, ajungând la 5,2% în septembrie, față de 3,8% în luna iunie. Aceasta înseamnă că prețurile bunurilor și serviciilor au crescut cu peste 5 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut. Rata inflației s-a menținut totuși în limitele a 1,5 puncte procentuale de la ținta de 5%, stabilită de autorități, a anunțat guvernatoarea BNM Anca Dragu.
„Este pentru prima dată în ultimii 8 ani când rata inflației s-a situat pentru 12 luni consecutiv în intervalul de țintire a inflației. Traiectoria ascendentă a ratei inflației în trimestrul al treilea al anului 2024 a fost susținută de unele evoluții sectoriale adverse, printre care și seceta din vara anului curent, care a susținut majorarea prețurilor la produsele alimentare”, a menționat Anca Dragu.
Economia a avut o evoluție pozitivă, în trimestrul al treilea al anului. Produsul intern brut a continuat să crească, înregistrând o majorare de 2,4% față de aceeași perioadă a anului trecut, a declarat guvernatoarea Anca Dragu.
„Dinamica pozitivă a fost susținută de cererea internă atât din partea populație, în contextul creșterii venitului în termeni reali, cât și din partea agenților economici. Cererea externă netă redusă a exercitat, însă, un impact negativ asupra dinamicii Produsului Intern Brut”, a spus guvernatoarea BNM.
Conform datelor oficiale, în al treilea trimestru al anului 2024, sectorul monetar din Republica Moldova a continuat să se extindă. Astfel, agregatul monetar M2, care reflectă totalitatea banilor din economie, a înregistrat o creștere de 18,5% față de aceeași perioadă a anului trecut. În același timp, agregatul monetar M3, care include și depozitele în valută, a crescut cu 17,1%, mai mult decât în trimestrul anterior.