Raport BNM: Remitențele au scăzut cu 15,2%

  • 01 Martie 2016 19:36
Raport BNM: Remitențele au scăzut cu 15,2%

Moldovenii care muncesc peste hotarele Republicii Moldova trimit tot mai puțini bani acasă.

Potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei, transferurile  s-au diminuat în luna ianuarie până la 58 de milioane de dolari, în scădere cu 15 milioane față de aceeași perioadă a anului trecut. Trendul descendent va continua și pe parcursul următoarelor luni, susțin experții, lucru ce va genera o scădere considerabilă a consumului, dar și va pune presiune pe sistemul fiscal și capacitatea Guvernului de a-și îndeplini obligațiunile bugetare. 

Din suma totală a banilor transferați în Republica Moldova de către moldovenii care muncesc în străinătate, circa 46 la sută au fost transferați în euro, alte 30 la sută– în dolari, iar 14 la sută – în ruble rusești.

Potrivit datelor BNM micșorarea volumului remiterilor ar fi fost cauzată de menținerea unui curs de schimb relativ înalt al leului față de principalele valute de referință, precum și de criza economică tot mai profundă din Federația Rusă.

Scăderea remitențelor se va răsfrânge negativ asupra economiei Republicii Moldova, consideră directorul de programe din cadrul Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”, Dumitru Budianschi, lucru ce va afecta negativ puterea de cumpărare a populației, iar în consecință vor fi puse presiuni pe leul și așa slăbit de ultimele șocuri valutare.

”Scăderea volumului remitențelor va influența aproape toți factorii macroeconomici. O reducere a acestora cu 20% ar genera o înrăutățire pe care o vom resimți cu toții a creșterii economice. Toate aceste lucruri vor duce la o scădere dramatică a consumului și vom avea, drept urmare un sector public foarte slab”, a declarat Dumitru Budianschi.

Expertul economic, Roman Chirca , susține că scăderea volumului remitențelor este un fenomen sezonier, marcat în acest an și de recesiunea economică din Federația Rusă. Acest lucru va genera și un deficit de valută, care va fi compensat din rezervele Băncii Naționale.  Roman Chirca a exclus o depreciere a leului față de principalele valute de referință însă a menționat că aces fapt va aprofunda și mai mult recesiunea economică în Republica Moldova.

Potrivit datelor BNM, în luna ianuarie cel mai mult s-au redus remitențele în ruble rusești - cu peste 60 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,85
Ploaie de intensitate mică
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău