RAPORT | Birocrația legată de Brexit ar putea amenința unitatea Marii Britanii

  • 02 Noiembrie 2016 18:24
RAPORT | Birocrația legată de Brexit ar putea amenința unitatea Marii Britanii

Guvernul britanic se confruntă cu provocări 'imense' de ordin legal, constituțional și birocratic care au potențialul 'de a amenința structura constituțională a Marii Britanii' pe măsura punerii în aplicare a procesului de ieșire din Uniunea Europeană, au avertizat miercuri într-un raport experți de la Asociația de Studii Politice, cu sediul la Londra, transmite DPA.

'Votând pentru ieșirea din UE, poporul britanic a declanșat un proces pe cât de complex, pe atât de imprevizibil', au scris experții în raportul intitulat 'Brexit și dincolo de el'.

Așa-numita Great Repeal Bill propusă de premierul britanic Theresa May, prin care ar urma să fie revocată întreaga legislație europeană care se regăsește în prezent în legislația britanică, va crea cel mai probabil diferențe semnificative în politicile privind agricultura, pescuitul, mediul și educația universitară între parlamentul național și adunările regionale autonome din Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord, se menționează în raport. Aceste diferențe regionale ar putea deveni atât de pronunțate încât ar putea amenința unitatea și constituția țării, se mai scrie în documentul citat.

Theresa May a promis să invoce articolul 50 al Tratatului de la Lisabona — care stabilește începerea unui proces de negociere de doi ani pentru o țară care părăsește UE — până la sfârșitul lui martie 2017. 'Negocierile pe tema articolului 50 vor fi complicate și îngrozitor de tehnice, dar asta-i partea cea mai ușoară', a declarat Anand Menon, director al filialei britanice a Changing Europe, care face parte din Asociația de Studii Politice. 'Când vine vorba despre elaborarea unei viitoare relații, aproape totul este o mare necunoscută', a mai spus Menon.

Sursa: agerpres.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,12 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău