RAPORT | Alegerile în Adunarea Populară au loc în condițiile unei finanțări insuficiente

  • 10 Noiembrie 2016 15:45
RAPORT | Alegerile în Adunarea Populară au loc în condițiile unei finanțări insuficiente

Alegerile în Adunarea Populară a Găgăuziei au loc în condițiile în care Comisia Electorală Centrală din regiune este finanțată insuficient pentru îndeplinirea funcțiilor de bază în administrarea alegerilor, ceea ce ar putea influența calitatea procesului electoral.

Potrivit unui raport de monitorizare a campaniei electorale, elaborat de Asociația „Piligrim-Nemo”, bugetul limitat nu-i oferă autorității electorale posibilitatea să-și îndeplinească funcțiile de supraveghere a respectării legislației electorale, informare a alegătorilor și concurenților electorali, transmite IPN.

Conform raportului, resursele alocate din bugetul regiunii autonome  ajung doar pentru înregistrarea candidaților, tipărirea buletinelor de vot și salarizarea persoanelor implicate în organizarea votării. Ceea ce complică și mai mult situația este faptul că banii alocați din buget încă nu au ajuns la CEC.

Piligrim-Demo spune că provoacă îngrijorare calitatea administrării procesului electoral, ceea ce se întâmplă din cauza a doi factori: finanțarea târzie și desfășurarea în paralel a două campanii  – pentru alegerea președintelui țării și alegerile în Adunarea Populară. Potrivit membrilor asociației,  în Comisia Electorală Centrală din regiune activează pentru oameni, dintre care doi sunt implicați și în administrarea alegerilor prezidențiale.

În plus, în listele electorale ale UTA Găgăuzia se folosesc date care nu sunt în Registrul de Stat al Alegătorilor, ceea ce complică procesul de întocmire a acestora. Lipsa unui organ comun responsabil de întocmirea listelor de alegători creează condiții pentru posibile manipulări. „Observatorii Pligrim-Demo au constat în mai multe cazuri excluderea unor oameni care se află peste hotare din listele electorale, ceea ce este o încălcare a condițiilor de întocmire a listelor”, se spune în raport.

Provoacă îngrijorări și posibilitatea folosirii banilor din Fondul de Rezervă al UTA Găgăuzia în perioada electorală de către deputații APG care sunt și concurenți electorali. „Acest lucru creează condiții inegale pentru candidații care nu fost în funcția de deputat”, se spune în raport. De asemenea, provoacă îngrijorări lipsa transparenței și raportării în ceea ce privește cheltuirea banilor din Fondul de Rezervă.

În același raport se menționează că scrutinul electoral pentru alegerile în Adunarea Populară practic este neobservat pentru că a coincis cu alegerile președintelui țării. Intriga celui de-al doilea tur de scrutin la prezidențiale a atras și mai mult atenția locuitorilor UTA Găgăuzia. Toate acestea ar putea submina atenția și conștientizarea alegerii pe care locuitorii din regiune o vor face pentru Adunarea Populară.

Alegerile pentru Adunarea Populară a UTA Găgăuzia de legislatura a șasea vor avea loc pe 20 noiembrie anul curent, la o săptămână după turul doi al alegerilor prezidențiale. Adunarea Populară are în componență 35 de deputați aleși pentru un mandat de patru ani, în circumscripții teritoriale uninominale prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
13,29
Cer fragmentat
Umiditate:86 %
Vint:6,69 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău