Raport al serviciilor americane: Liderul Coreei de Nord, Kim Jong Un, ia în calcul reluarea testelor cu rachete nucleare

  • 14 Aprilie 2021 08:35
Raport al serviciilor americane: Liderul Coreei de Nord, Kim Jong Un, ia în calcul reluarea testelor cu rachete nucleare

Phenianul și-ar putea relua testele nucleare în acest an pentru a forța Washingtonul la dialog, au estimat serviciile de informații american în raportul lor anual privind amenințările la adresa SUA în lume. Liderul nord-coreean Kim Jong Un ar putea lua măsuri agresive, se mai arată în document.

"Liderul nord-coreean Kim Jong Un ar putea lua măsuri agresive și potențial destabilizatoare pentru a modifica echilibrul de forțe în regiune și a crea disensiuni între Statele Unite și aliații lor, inclusiv prin reluarea testelor cu arme nucleare și rachete balistice cu rază lungă de acțiune (ICBM)", se menționează în raportul Direcției informațiilor americane (DNI), publicat marți, relatează AFP, citat de Agerpres.

"Kim Jong Un consideră arma nucleară drept mijlocul ultim de disuasiune împotriva unei intervenții externe și este convins că va sfârși prin a obține respectul comunității internaționale, atunci când Coreea de Nord va fi o putere nucleară", indică serviciile de informații în acest document.

Coreea de Nord nu a mai testat rachete de mai bine de trei ani

Coreea de Nord nu a mai testat rachete cu rază lungă de acțiune de peste trei ani și a lăsat ușa deschisă pentru negocieri cu SUA privind denuclearizarea peninsulei coreene.

"Kim ar putea lua în calcul să reia testele cu rachete cu rază lungă de acțiune sau nucleare în acest an pentru a încerca să oblige SUA că negocieze cu el în condițiile Phenianului", se mai menționează în raport.

Raportul de 27 de pagini, redactat pe 9 aprilie, evocă, de asemenea, programul nuclear iranian, anticipând decizia anunțată marți de Teheran de a începe îmbogățirea uraniului la nivelul de 60%.

"Continuăm să credem că Iranul nu desfășoară în prezent activitățile cheie pe care le considerăm necesare pentru a produce o armă nucleară", indică serviciile de informații americane.

"Dacă Teheranul nu o obține o relaxare a sancțiunilor, responsabilii iranieni vor lua în calcul probabil opțiuni care merg de la îmbogățirea la 60% a uraniului, la construcția unui nou reactor cu apă grea de 40 de megawați", adăugă raportul.

Iranul și-a anunțat marți intenția de a "începe să îmbogățească uraniu la nivelul de 60%", care o apropie de o capacitate de utilizare militară, la două zile după o "sabotare" a uzinei sale de îmbogățire a uraniului de la Natanz, pe care Teheranul o impută Israelului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău