Raport al Procuraturii Republicii Moldova | În 2023 s-au înregistrat peste 24 000 de infracțiuni. Aproape 900 au fost legate de violența în familie
-
29 Februarie 12:35
În 2023, în Rep. Moldova au fost înregistrate peste 24 de mii de infracțiuni, cu aproximativ 2800 mai puține decât în 2022. Anul trecut, procurorii au condus urmărirea penală în circa 900 cauze legate de violența în familie, fiind înregistrată o ușoară creștere, iar multe dintre infracțiunile comise asupra minorilor au purtat un caracter violent, inclusiv sexual. Astfel, în 2023, peste 300 de minori au fost victime ale infracțiunilor cu caracter sexual. Datele se regăsesc în raportul de activitate al Procuraturii Generale prezentat astăzi în cadrul Adunării Generale a Procurorilor de către procurorul-șef interimar, Ion Munteanu, transmite Radio Chișinău.
Anul 2023 a fost nu a fost unul ușor pentru Procuratura Generală, fiind înregistrate mai multe provocări, a subliniat procurorul-șef interimar, Ion Munteanu. Cu toate acestea, spune el, Procuratura și-a îndeplinit cu diligență misiunea. Conform raportului, din cele peste 120 de acțiuni planificate, au fost realizate circa 90.
„În ceea ce privește resursele umane. La data de 31.12.2023, numărul total de angajați în sistemul Procuraturii constituia 1119 de persoane. Indicele de ocupare a funcțiilor de procurori pentru anul 2023 a constituit aproximativ 82,6%, iar a funcțiilor publice disponibile a constituit 72,7%, fapt care a determinat un volum de muncă sporit și o suprasolicitare a personalului activ”, a spus Ion Munteanu.
Potrivit lui Ion Munteanu, pe parcursul anului trecut, în Rep. Moldova au fost înregistrate aproximativ 24 de mii de infracțiuni, cu circa 2800 mai puține decât în 2022. Conform datelor statistice, în perioada de raport, se atestă o descreștere semnificativă a numărului cauzelor penale examinate cu pronunțarea unei sentințe comparativ cu perioada precedentă.
„Conform divizării teritoriale, numărul de infracțiuni înregistrate a crescut comparativ cu anul precedent în raioanele Briceni, Ocnița, Călărași, Strășenii, Ștefan Vodă. Este de menționat că în raioanele de frontieră se atestă creșterea infracțiunilor din cauza fluxului de migranți sau traversării ilegale a frontiere. În timp ce în alte unități administrativ teritoriale se atestă o scădere a nivelului criminalității. Cele mai multe infracțiuni rămân a fi înregistrate în mun. Chișinău”, a precizat procurorul-șef interimar.
În pofida unei tendințe de scădere cu 17% a cazurilor de conducere a mijloacelor de transport în stare de ebrietate, situația la acest capitol rămâne totuși alarmantă, susține Ion Munteanu. Peste 40% din numărul total al infracțiunilor înregistrate se atribuie acestei categorii.
„Procurorii au condus urmărirea penală în 880 cauze legate de violența în familie, fiind înregistrată o ușoară creștere comparativ cu anul 2022. Trebuie de remarcat că din numărul total de infracțiuni comise asupra minorilor o pondere semnificativă revine infracțiunilor cu caracter violent, constituind 76,5%, inclusiv 37,7% constituie infracțiuni cu caracter sexual. În 2023, 339 copii au fost victime ale infracțiunilor cu caracter sexual, 37 copii au fost abuzați în familie”, afirmă Ion Munteanu.
Ion Munteanu s-a referit și la activitatea Procuraturii Anticorupție. El a precizat că printre cele mai semnificative rezultate se numără pronunțarea unei sentințe definitive de condamnare a lui Ilan Șor în dosarul ,,Frauda Bancară”, pronunțarea unei sentințe cu închisoare în privința unui judecător pentru corupere pasivă; trimiterea în judecată a încă trei cauze penale în dosarul ,,Frauda Bancară”, inclusiv cauze în privința lui Vladimir Plahotniuc, precum și trimiterea în judecată a unor cauze penale ce se referă la fenomenul finanțării ilegale a partidelor politice.