Raport al analiștilor serviciilor secrete ale SUA: Cinci scenarii despre cum va arăta lumea în 2040

  • 12 Aprilie 2021 10:48
Raport al analiștilor serviciilor secrete ale SUA: Cinci scenarii despre cum va arăta lumea în 2040

Bolile, decalajul dintre cei bogați și cei săraci, schimbările climatice și conflictele din interiorul și dintre națiuni vor reprezenta provocări și mai mari în deceniile următoare, pandemia de Covid-19 înrăutățind deja unele dintre aceste probleme, relevă un raport al serviciilor de informații americane publicat joi, potrivit Reuters, citat de Digi24.ro.

Rivalitatea dintre China și o coaliție de țări occidentale condusă de SUA se va intensifica cel mai probabil, alimentată de schimbări de putere militară, demografie, tehnologie și „intensificarea diviziunilor asupra modelelor de guvernare”, se arată în raportul Global Trends 2040, realizat de Consiliul Național de Securitate al SUA (NIC).

Puteri regionale și actori nestatali pot exercita o influență mai mare, având ca rezultat probabil „un mediu geopolitic mai predispus la conflicte și mai volatil” și o cooperare internațională slăbită.

Raportul întocmit la fiecare patru ani de principalii analiști ai serviciilor secrete din SUA evaluează tendințele politice, economice, sociale și de altă natură care vor forma mediul de securitate național în următorii 20 de ani.

„Intenția noastră este să ajutăm factorii de decizie politică dar și cetățenii să se pregătească pentru un viitor cu o serie de perspective posibile”, au scris autorii, menționând că nu fac nicio predicție specifică și că au inclus contribuții de la diverse grupuri, de la studenți americani la militanți ai societății civile africane.

Bolile, decalajul dintre bogați și săraci, schimbările climatice și conflictele, susceptibile să se agraveze în deceniile următoare

Provocări precum schimbările climatice, bolile, crizele financiare și perturbările tehnologice „se vor manifesta mai frecvent și mai intens în aproape fiecare regiune și țară”, producând „tensiuni generalizate în state și societăți, precum și șocuri care ar putea fi catastrofale”, se arată în raport.

Totodată, potrivit acestuia, pandemia provocată de coronavirus, care a ucis peste 3 milioane de oameni, a marcat cea mai mare „perturbare globală” de după cel de-al Doilea Război Mondial, cu consecințe care vor dura probabil ani de zile.

Covid-19 a expus și a extins disparitățile în domeniul sănătății, a crescut datoriile naționale, a accelerat naționalismul și polarizarea politică, a adâncit inegalitățile, a alimentat neîncrederea în guverne și a evidențiat eșecul cooperării internaționale.

Problemele cauzate de pandemie cresc. Cum ar putea arăta lumea în 2040

Criza sanitară provocată de pandemie încetinește - și posibil inversează - progresul în combaterea sărăciei, a bolilor și a inegalității de gen. Raportul anticipează că multe probleme cauzate de pandemie vor crește până în 2040.

„Există un anumit set de tendințe pe care le-am identificat și care par să se accelereze sau să devină mai puternice din cauza pandemiei”, a spus un oficial al consiliului.

Raportul serviciilor de informații americane prezintă cinci scenarii despre cum ar putea arăta lumea în 2040.

În cele mai optimiste – care indică o „renaștere a democrațiilor” – guvernele democratice s-ar dovedi „mai capabile să încurajeze cercetarea științifică și inovația tehnologică, catalizând un boom economic” ce le va permite să facă față tensiunilor interne și să reziste rivalilor internaționali.

Cel mai pesimist scenariu – „tragedie și mobilizare” – postulează că pandemia de COVID-19 și încălzirea globală ar putea afecta resursele de hrană la nivel mondial, ceea ce va duce la conflicte de stradă soldate cu mii de morți.

Sursa: DIGI24

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
24,4
Cer senin
Umiditate:67 %
Vint:4,12 m/s
Tue
26
Wed
26
Thu
24
Fri
21
Sat
26
Arhivă Radio Chișinău