RAPORT | Activitatea Consiliului Concurenței pentru 2017, valoarea amenzilor s-a dublat

  • 05 Iunie 2018 13:15
RAPORT | Activitatea Consiliului Concurenței pentru 2017, valoarea amenzilor s-a dublat

Întreprinderile care au admis abateri de la lege au fost amendate în anul 2017 cu 12.5 milioane de lei, după intervenția Consiliului Concurenței, valoarea sancțiunilor achitate în bugetul de stat dublându-se față de anul precedent, se arată în raportul prezentat astăzi de Consiliul Concurenței, informează MOLDPRES.

Potrivit raportului, în instanțele naționale au fost examinate 54 de dosare în care Consiliul Concurenței a fost reclamant, pârât sau intervenient accesoriu.

În 90 la sută dintre cazurile finalizate, Consiliul a obținut câștig. A crescut cu peste o treime și numărul concentrărilor economice internaționale notificate către Consiliul Concurenței, fapt ce denotă o creștere a complexității investigațiilor și responsabilitate mai mare în rândul companiilor.

Impactul intervențiilor Consiliului Concurenței în beneficiul consumatorilor prin combaterea practicilor abuzive a constituit aproape 90 milioane de lei (cazurile Apă Canal Chișinău, Servicii Comunale Florești etc.), iar prin combaterea cartelurilor a fost de 87 milioane de lei (cazurile participării companiilor cu oferte trucate la licitații publice).

A crescut de circa trei ori și numărul investigațiilor declanșate din oficiu în privința acordurilor orizontale de tip cartel dur. Circa 80% din numărul total de cazuri identificate de angajații direcției în privința acordurilor anticoncurențiale s-au referit la trucarea ofertelor la licitațiile publice, se mai spune în raport.

Parlamentul a aprobat Programul național în domeniul concurenței și ajutorului de stat, care prevede o abordare complexă și strategică a problemelor, obiectivelor și acțiunilor care urmează a fi realizate până în anul 2020.

În anul 2017, Consiliul Concurenței a implementat 5 proiecte de asistență externă cu suportul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova și Grupului Băncii Mondiale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău