Rapoartele fiscale se vor prezenta doar în mod electronic

  • 06 Ianuarie 2023 15:45
Rapoartele fiscale se vor prezenta doar în mod electronic

Începând din 1 ianuarie 2023, rapoartele fiscale se prezintă doar în mod electronic, de către toți contribuabilii (persoanele juridice sau persoane fizice care desfășoară activitatea de întreprinzător sau profesională), indiferent de numărul de salariați, precum și persoanele fizice rezidente care direcționează un cuantum procentual din impozitul pe venit calculat anual la buget, conform prevederilor Legii nr.356/2022.

Potrivit Serviciului Fiscal de Stat, rapoartele se vor prezenta în mod electronic obligatoriu aferent perioadelor fiscale începând din 1 ianuarie 2023, scrie Bizlaw.md.

Excepție sunt persoanele fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător și nu desemnează 2% din impozitul pe venit, iar prezentarea dărilor de seamă utilizând metodele automatizate de raportare electronică este la alegere.

În acest sens, pentru a se asigura că pot depune rapoartele fiscale, în mod electronic, contribuabilii urmează să parcurgă următorii pași:

  • să obțină semnătura electronică:

Pentru a prezenta declarațiile prin metode automatizate de raportare electronică, este nevoie ca persoana să dețină semnătură electronică sau mobilă, aceasta fiind emisă de către prestatorii de servicii de certificare acreditați în domeniu.

Procesul de solicitare și obținere a semnăturii electronice este specific fiecărui prestator de servicii de certificare, în parte, și poate fi consultat pe paginile oficiale ale acestora.

Semnătura electronică poate fi obținută de la următorii prestatori de servicii de certificare:

- P. ”Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică”;

- P. ”Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe”;

- M. Orange Moldova S.A.;

- M. Moldcell S.A.;

- P. Agenția Servicii Publice.

  • Să se logheze în Cabinetul personal al contribuabiluluipe pagina-web a Serviciului Fiscal de Stat www.sfs.md.

Contribuabilul beneficiază de acces la serviciile fiscale electronice prin intermediul Sistemului Informațional Automatizat ”Cabinetul personal al contribuabilului” (SIA ”Cabinetul personal al contribuabilului”), accesibil pe portalul www.sfs.md, cu titlu gratuit și în mod automatizat. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:5,66 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău