Rapelul cu Pfizer sau Moderna dă rezultate foarte bune după doza unică Johnson&Johnson - studiu

  • 14 Octombrie 13:05
Rapelul cu Pfizer sau Moderna dă rezultate foarte bune după doza unică Johnson&Johnson - studiu

O doză de rapel cu un vaccin diferit, pe bază de ARN mesager, a dat rezultate mai bune în cazul persoanelor care au fost imunizate cu vaccinul anti-COVID-19 de la Johnson & Johnson, conform rezultatelor preliminare ale unui studiu american publicat miercuri, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Studiul, finanțat de Institutele Naționale de Sănătate (NIH), a fost extrem de așteptat în Statele Unite, deoarece examinează posibilitatea de a "amesteca" vaccinurile - adică utilizarea unui vaccin diferit pentru doza de rapel decât serul inițial - ceea ce nu este autorizat momentan în SUA.
 
Studiul a fost realizat în rândul a 458 de adulți vaccinați cu unul dintre cele trei vaccinuri autorizate în Statele Unite (Pfizer, Moderna și Johnson & Johnson), timp de cel puțin 12 săptămâni.
 
Cele trei grupuri au fost fiecare împărțite în trei grupuri noi, pentru a primi unul dintre cele trei vaccinuri disponibile ca doză de rapel. Prin urmare, cele nouă grupuri au fost formate din aproximativ 50 de persoane fiecare.
 
Cercetătorii au analizat apoi nivelurile de anticorpi după 15 zile de la injectarea dozei de rapel.

Rapelul cu Moderna sau Pfizer crește de zeci de ori nivelul anticorpilor


La persoanele vaccinate cu serul Johnson & Johnson, nivelurile de anticorpi au crescut de patru ori după o doză de rapel cu același vaccin, de 35 de ori după un rapel cu Pfizer și de 76 de ori după un rapel cu Moderna.
 
Nivelurile de anticorpi ale persoanelor vaccinate cu o primă doză de Moderna au fost de fiecare dată mai mari comparativ cu persoanele vaccinate cu o primă doză de Pfizer sau Johnson & Johnson, și aceasta "indiferent de vaccinul administrat pentru doza de rapel", notează studiul.
 
În plus, "nu a fost identificată nicio problemă de siguranță" după administrarea rapelurilor, se mai arată în studiu.
 
Studiul are însă câteva limitări. În primul rând, doza de rapel administrată cu Moderna a fost de 100 micrograme, dublu față de ceea ce compania prevede de fapt pentru doza sa de rapel.
 
În plus, numărul participanților este redus, iar răspunsul imun ar putea evolua în timp, dincolo de cele 15 zile observate în cadrul studiului.
 
"Este important să nu ne lăsăm duși de val de aceste rezultate", a avertizat pe Twitter Peter Hotez, profesor la Baylor College of Medicine. Rezultatele studiilor privind o a doua doză de rapel cu Johnson & Johnson efectuate chiar de companie pe o perioadă mai lungă au fost "impresionante", a reamintit el.
 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,75
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:0,89 m/s
Tue
9
Wed
12
Thu
15
Fri
16
Sat
15

Curs oficial BNM 18 Octombrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0807 0.0191
USD 17.2961 -0.0552
RON 4.0580 0.0052
UAH 0.6566 -0.0021
RUB 0.2428 0.0013
Arhivă Radio Chișinău