Rampele de acces, o problemă pentru autorități

  • 11 Octombrie 2012 14:17
 Rampele de acces, o problemă pentru autorități

Chișinăul este total neadaptat pentru circulația persoanelor care se deplasează în scaune cu rotile, a bătrânilor și a mamelor care își plimbă copii în cărucioare.

 

Un studiu efectuat de organizația non-guvernamentală Bloguvern arată că doar două intersecții din centrul Capitalei sunt pe deplin dotate cu rampe de acces. 

Deși legislația prevede modul în care trebuie construite bordurile, normele nu se respectă, mai subliniază membrii societății civile. 

Din cele 121 de intersecții din perimetrul central al Chișinăului, 99 sunt total lipsite de căi de acces, 20 sunt amenajate cu rampe în proporție de 50 la sută și doar două sunt amenajate conform normelor. În total, în centrul Capitalei doar a treia parte a rampelor sunt funcționale, restul fie că lipsesc, sunt deteriorate sau sunt blocate, a subliniat Anastasia Primov, reprezentant Bloguvern.

În același timp, reprezentanții asociației Motivație, organizație care promovează drepturile persoanelor cu dizabilități locomotorii, susțin că nici clădirile de utilitate socială din Chișinău nu sunt accesbile pentru scaunele cu rotile. 

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Chșinău, Vadim Brânzaniuc, a declarat că problema rampelor de acces este pe agenda autorităților locale. Pe străzile care urmează a fi reabilitate acestea vor fi construite după normele europene.

Pe lângă rampe de acces, persoanele cu diazabilități locomotorii mai au nevoie de parcări special amenajate, transport public, dar și servicii de taxi accesibile . De asemenea, societatea civilă le sugerează autorităților ca echipamentele stradale, precum cutiile poștale, cabinele telefonice, bacomatele , să fie amenajate într-un mod comod pentru ce cu mobilitate scăzută.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:82 %
Vint:0,51 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău