Rămășițele a zece persoane executate în timpul comunismului, căutate după 60 de ani, nu au fost găsite în cimitir

  • 18 Mai 2018 15:44
Rămășițele a zece persoane executate în timpul comunismului, căutate după 60 de ani, nu au fost găsite în cimitir

Rămășițele celor zece persoane care au fost executate prin împușcare la data de 1 septembrie 1958 în urma unei condamnări penale pentru fapte îndreptate împotriva regimului comunist nu au fost găsite în timpul investigațiilor arheologice efectuate în Cimitirul Pomenirea din Arad, transmite Mediafax.

Potrivit unui comunicat transmis, vineri, de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în urma investigațiilor arheologice efectuate între 8 și 9 mai în Cimitirul Pomenirea din Arad, “nu a fost sesizată prezența sau urmele gropii comune care adăpostește osemintele victimelor”. Este vorba despre rămășițele a zece persoane care au fost executate prin împușcare la data de 1 septembrie 1958 în urma unei condamnări penale pentru fapte îndreptate împotriva regimului comunist. Potrivit IICCMER, varianta cea mai plauzibilă susținea că trupurile victimelor au fost înhumate într-o groapă comună, săpată undeva în cimitirul Pomenirea din Arad.

“Intervenția arheologică s-a desfășurat în cursul zilelor de 8 - 9 mai și a constat în verificarea celor trei suprafețe indicate în raport. Pentru siguranță, fiecare cadru de posibilă groapă a fost încadrat într-un cadru de săpătură mult mai larg, pentru a putea avea o vizibilitate clară a diferențelor de sol în cazul prezenței gropii de înhumare. Lucrarea a fost executată mecanizat și a constat în decopertarea solului vegetal, răzuiri în straturi succesive și practicarea excavațiilor de profunzime până la atingerea unor adâncimi maxime de -1,30 metri în anumite locuri. Suprafața însumată a celor trei unități de săpătură executate a fost de 142,43 mp. Nicăieri în suprafețele verificate, care au înglobat amplasamentele indicate de cercetarea georadar, nu a fost sesizată prezența sau urmele gropii comune care adăpostește osemintele victimelor”, arată reprezentanții IICCMER.

De asemenea, IICCMER a anunțat, vineri, că a sesizat Parchetul Militar Timișoara în privința acestui caz, care a deschis un dosar penal.

Cercetările judiciare vor fi în măsură să poată pătrunde în multe din problemele necunoscute ale acestui caz, inaccesibile în prezent cercetării istorice. Descoperirea unor documente de arhivă sau chiar a unor martori în viață care au fost implicați în evenimente, ar putea conduce la obținerea unor noi informații care să permită localizarea mormântului comun. Pentru IICCMER, cazul rămâne în continuare deschis”, scrie în comunicatul IICCMER.

Despre locul unde au fost îngropați cei zece bărbați au existat mai multe variante, de-a lungul timpului. Varianta cea mai plauzibilă susținea că trupurile victimelor au fost înhumate într-o groapă comună, săpată undeva în cimitirul Pomenirea din Arad. Aceasta se bazează pe mărturia unui fost ofițer de Miliție care, cu mulți ani în urmă, a indicat unei cunoștințe zona unde s-ar afla mormântul. Informația, preluată prin două surse intermediare, a fost adusă la cunoștința IICCMER în cursul anului 2017. În vara anului trecut, o firmă din Ungaria specializată în prospecțiuni geofizice a realizat o scanare a terenului cu un aparat georadar, fiind vizată o parcelă a cimitirului unde se presupune că s-ar afla mormântul comun, terenul respectiv fiind ocupat în prezent doar de câteva morminte răzlețe marcate la suprafață. Măsurătorile înregistrate au depistat anumite anomalii în structura solului în trei locuri situate la distanțe apropiate între ele. În raportul tehnic acestea au fost marcate și cotate dimensional într-un plan de zonă, fiind ierarhizate pe o scară a probabilităților. Suprafețele indicate drept posibile gropi de mormânt prezentau toate forme dreptunghiulare, suprafața însumată a acestora fiind de 38,99 mp.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău