Rămăşiţele a zece persoane executate în timpul comunismului, căutate după 60 de ani, nu au fost găsite în cimitir

  • 18 Mai 15:44
Rămăşiţele a zece persoane executate în timpul comunismului, căutate după 60 de ani, nu au fost găsite în cimitir

Rămăşiţele celor zece persoane care au fost executate prin împuşcare la data de 1 septembrie 1958 în urma unei condamnări penale pentru fapte îndreptate împotriva regimului comunist nu au fost găsite în timpul investigaţiilor arheologice efectuate în Cimitirul Pomenirea din Arad, transmite Mediafax.

Potrivit unui comunicat transmis, vineri, de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în urma investigaţiilor arheologice efectuate între 8 şi 9 mai în Cimitirul Pomenirea din Arad, “nu a fost sesizată prezenţa sau urmele gropii comune care adăposteşte osemintele victimelor”. Este vorba despre rămăşiţele a zece persoane care au fost executate prin împuşcare la data de 1 septembrie 1958 în urma unei condamnări penale pentru fapte îndreptate împotriva regimului comunist. Potrivit IICCMER, varianta cea mai plauzibilă susţinea că trupurile victimelor au fost înhumate într-o groapă comună, săpată undeva în cimitirul Pomenirea din Arad.

“Intervenţia arheologică s-a desfăşurat în cursul zilelor de 8 - 9 mai şi a constat în verificarea celor trei suprafeţe indicate în raport. Pentru siguranţă, fiecare cadru de posibilă groapă a fost încadrat într-un cadru de săpătură mult mai larg, pentru a putea avea o vizibilitate clară a diferenţelor de sol în cazul prezenţei gropii de înhumare. Lucrarea a fost executată mecanizat şi a constat în decopertarea solului vegetal, răzuiri în straturi succesive şi practicarea excavaţiilor de profunzime până la atingerea unor adâncimi maxime de -1,30 metri în anumite locuri. Suprafaţa însumată a celor trei unităţi de săpătură executate a fost de 142,43 mp. Nicăieri în suprafeţele verificate, care au înglobat amplasamentele indicate de cercetarea georadar, nu a fost sesizată prezenţa sau urmele gropii comune care adăposteşte osemintele victimelor”, arată reprezentanţii IICCMER.

De asemenea, IICCMER a anunţat, vineri, că a sesizat Parchetul Militar Timişoara în privinţa acestui caz, care a deschis un dosar penal.

Cercetările judiciare vor fi în măsură să poată pătrunde în multe din problemele necunoscute ale acestui caz, inaccesibile în prezent cercetării istorice. Descoperirea unor documente de arhivă sau chiar a unor martori în viaţă care au fost implicaţi în evenimente, ar putea conduce la obţinerea unor noi informaţii care să permită localizarea mormântului comun. Pentru IICCMER, cazul rămâne în continuare deschis”, scrie în comunicatul IICCMER.

Despre locul unde au fost îngropaţi cei zece bărbaţi au existat mai multe variante, de-a lungul timpului. Varianta cea mai plauzibilă susţinea că trupurile victimelor au fost înhumate într-o groapă comună, săpată undeva în cimitirul Pomenirea din Arad. Aceasta se bazează pe mărturia unui fost ofiţer de Miliţie care, cu mulţi ani în urmă, a indicat unei cunoştinţe zona unde s-ar afla mormântul. Informaţia, preluată prin două surse intermediare, a fost adusă la cunoştinţa IICCMER în cursul anului 2017. În vara anului trecut, o firmă din Ungaria specializată în prospecţiuni geofizice a realizat o scanare a terenului cu un aparat georadar, fiind vizată o parcelă a cimitirului unde se presupune că s-ar afla mormântul comun, terenul respectiv fiind ocupat în prezent doar de câteva morminte răzleţe marcate la suprafaţă. Măsurătorile înregistrate au depistat anumite anomalii în structura solului în trei locuri situate la distanţe apropiate între ele. În raportul tehnic acestea au fost marcate şi cotate dimensional într-un plan de zonă, fiind ierarhizate pe o scară a probabilităţilor. Suprafeţele indicate drept posibile gropi de mormânt prezentau toate forme dreptunghiulare, suprafaţa însumată a acestora fiind de 38,99 mp.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chişinău
1 °C
Ninsoare ușoară
Umiditate:86 %
Vint:3,6 m/s
Sâm
-5 °C
Dum
-2 °C
Lun
-3 °C
Mar
2 °C
Mie
-1 °C

Curs oficial BNM 01 Decembrie 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5868 -0.0000
USD 17.2336 -0.0000
RON 4.2093 -0.0000
UAH 0.6078 -0.0000
RUB 0.2590 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău