Rămasă fără gaz rusesc de azi, Finlanda anunță planul pe care îl are

  • 21 Mai 11:57
Rămasă fără gaz rusesc de azi, Finlanda anunță planul pe care îl are

De sâmbătă dimineață, Finlanda a rămas fără gaze rusești. Anunțul a venit de la compania națională de gaze, după ce statul nordic a refuzat să facă plata în ruble, cum a cerut Kremlinul.

"Livrările de gaze naturale către Finlanda în baza contractului de furnizare al lui Gasum au fost întrerupte”, a anunțat. sâmbătă, compania de energie de stat a Finlandei Gasum, după ce țara nordică a refuzat să plătească furnizorului Gazprom în ruble.

Cu toate acestea, compania de stat și-a asigurat clienții că alimentarea va continua fără probleme, din alte surse. Și a dat exemplul unei conducte care leagă Finlanda de Estonia. Astfel, gazul va fi acum furnizat din alte surse prin conducta de gaz Balticconnector, care leagă Finlanda de Estonia, a adăugat compania.

În aprilie, Gazprom a cerut ca toate plățile viitoare pentru livrările sale de gaz la export să fie făcute în ruble și nu în euro, dar Gasum a respins cererea. Grupul a anunțat marți că solicită un arbitraj în justiție. Vineri, acesta a fost informat de către Gazprom despre întreruperea livrărilor începând de sâmbătă.

Deși gazul reprezintă doar 8% din energia consumată în Finlanda, cel folosit de țara nordică provine în principal din Rusia. Gasum a asigurat însă că va putea obține gaz de la alți furnizori și că își va continua activitățile "în mod normal".

Finlanda a dezvăluit deja vineri planuri de a se lipsi de gazul rusesc iarna viitoare, anunțând în special închirierea pe zece ani, împreună cu vecina Estonia, a unui terminal plutitor de regazificare a gazelor naturale lichefiate (GNL), scrie Le Figaro.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
26,63
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:3,6 m/s
Thu
27
Fri
24
Sat
24
Sun
26
Mon
27
Arhivă Radio Chișinău