Raisa Vieru, doamna de-o viață a marelui poet Grigore Vieru, s-a stins din viață

  • 26 Octombrie 12:50
Raisa Vieru, doamna de-o viață a marelui poet Grigore Vieru, s-a stins din viață

Soția regretatului poet Grigore Vieru, Raisa Vieru, s-a stins din viață. Anunțul despre trecerea în neființă a fost făcut de reprezentanții Catedralei Sfânta Teodora de la Sihla, unde aceasta va fi petrecută pe ultimul drum.

Potrivit acestora, slujba de priveghi va avea loc duminică, la Catedrală, cu începere la ora 16.00.

Raisa Vieru s-a născut în satul Ceamașir, pe atunci județul Ismail, în România Mare. 

Într-un interviul pentru Jurnal TV, aceasta a mărturisit că a avut o copilărie grea generată de foametea și deportătile organizate de sovietici în anii '40. „A fost copilăria o mizerie mare, ne-au organizat foametea, ne-au luat tot ce avem în curte, și animale și pământ și tot”. 

Pe 8 iunie 1960 Raisa, profesoară de limba română și latină se căsătorește cu Grigore Vieru. 

Pe 16 iunie 1961 se naște primul copil, Tudor, astăzi medic chirurg la București. La 29 iunie 1965 se naște al doilea fiu al scriitorului, Călin, astăzi medic specialist în acupunctură.

Amintim că, Grigore Vieru a încetat din viață pe 18 ianuarie 2009, în urma unui grav accident de circulație în timp ce se întorcea de la Cahul spre Chișinău. 

Grigore Vieru a fost un promotor al identității naționale românești și a luptat pentru păstrarea și promovarea limbii române în Republica Moldova.

În semn de omagiu pentru Grigore Vieru, Raisa Vieru i-a dedicat două volume - „Un discipol al lui Orfeu” și „Omul duminicii”, în care a adunat eseuri, însemnări, amintiri ale prietenilor și colegilor de breaslă, reflecții asupra creației vierene, însemnări, articole din presă și discursuri publice ținute după moartea sa.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
16,07
Nori împrăștiați
Umiditate:83 %
Vint:0,89 m/s
Sun
12
Mon
13
Tue
13
Wed
11
Thu
14
Arhivă Radio Chișinău