Raionul Căușeni dezvoltă sectorul turistic cu susținerea UE

  • 17 Martie 2020 18:10
Raionul Căușeni dezvoltă sectorul turistic cu susținerea UE

Mai multe obiective și destinații din raionul Căușeni vor putea face o rețea turistică, fiind inclusă în Planul de dezvoltare a localității. Acesta a fost elaborat cu susținerea Inițiativei europene „Primarii pentru creștere economică”, transmite MOLDPRES.

Un grup de experți din cadrul acestei inițiative a efectuat recent o vizită de studiu în raionul Căușeni pentru a identifica potențialul turistic al localității. Specialiștii au identificat o componentă a Zonei Ramsar „Nistrul de Jos”, meșteșugărit specializat în cioplirea lemnului în satul Copanca, Biserica Adormirii Maicii Domnului din orașul Căușeni, Vinăria Gogu, un Complex turistic amenajat (cu lac, foișoare, case turistice, viță-de-vie, livezi, grajd pentru animale și păsări), Muzeul de Etnografie și Istorie Căușeni, Mănăstirea Marta și Maria, Casa-muzeu „Alexei Mateevici” din satul Zaim, Complexul muzeal „Monahul Ioan Zlotea”, Vinăria „Sălcuța” ș.a.

Împreună cu autoritățile locale, experții au examinat mai multe idei de a dezvolta agroturismul. Ulterior va fi identificat potențialul turistic al întregului raion, printr-un set de acțiuni prestabilite, fiind conceptualizate trasee turistice locale, festivaluri cu specific local, materiale de promovare etc. „Fiind unul dintre sectoarele economice cu cea mai rapidă creștere în lume, turismul este din ce în ce mai recunoscut ca un factor vital pentru crearea locurilor de muncă și a bunăstării, protecția mediului, creștere economică, conservarea culturală și reducerea sărăciei”, a estimat Mihaela Țăranu, expert pentru turism  în cadrul Inițiativei europene „Primarii pentru creștere economică”.

Solicitat de MOLDPRES, Gheorghe Chirman, șeful Serviciului pentru resurse și asigurarea durabilității investițiilor în cadrul Consiliului raional Căușeni, a relevat că „raionul este în stare să realizeze proiecte economice, cu potențiale surse de finanțare". „Identificăm ramura turistică ca fiind una importantă pentru dezvoltarea economică atât a orașului, cât și a raionului Căușeni, deoarece avem mai multe obiective care într-un an-doi vor fi deschise pentru a fi vizitate”, a spus Gheorghe Chirman.

Potrivit sursei citate, urmează să fie create trasee turistice  locale care să fie integrate în cele naționale, fiind creată o pagină web cu elaborarea materialelor de promovare a turismului în raionul Căușeni. La fel, autoritățile își propun să elaboreze și o Strategie raională de dezvoltare a turismului.

“Primarii pentru creștere economică” este o inițiativă a Uniunii Europene care a fost lansată în ianuarie 2017, în cadrul Parteneriatului Estic. Scopul general al inițiativei este de a susține primarii și administrațiile locale din țările Parteneriatului  să devină facilitatori activi ai creșterii economice și creării locurilor de muncă la nivel local.

Sursa:Moldpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău