Raioanele Republicii Moldova unde au rămas cei mai puțini medici (Sănătate INFO)

  • 31 Martie 2019 18:18
Raioanele Republicii Moldova unde au rămas cei mai puțini medici (Sănătate INFO)

Fie că este vorba despre spital, ambulatoriu sau medicina de familie, numeroase localități din Moldova, în special din zona de sud, sunt grav afectate de lipsa cadrelor medicale. În unele cazuri, spitalele lucrează cu aproape jumătate din personalul de care au nevoie.

În total, în spitalele din 22 de raioane gradul de asigurare cu medici a scăzut. În unele cazuri foarte mult. De exemplu, la Spitalul Raional Cahul gradul de asigurare cu medici a fost anul trecut de 68,4 la sută, mult mai prost decât în 2017, când instituția era asigurată cu medici peste 80 la sută, scrie Sănătate INFO.

La Spitalul raional Cimișlia se atestă o acoperire cu medici de numai 63 la sută. Și în cazul acestui spital lucrurile au involuat foarte mult într-un singur an. Căci, dacă e să comparăm datele pentru 2017, gradul de acoperire era destul de ridicat – de peste 80 la sută.

Și la spitalul din Telenești se atestă cea mai slabă acoperire cu lucrători medicali – de numai 65 la sută. Cu cele mai ridicate de angajare se pot lăuda spitalele din municipiul Chișinău, dar și cele din Anenii-Noi, Strășeni, Florești, Nisporeni și Edineț.

Și în secțiile consultative se atestă o lipsă acută de personal. În raioanele Leova, Strășeni și Florești sunt angajați cei mai puțini specialiști, cu un grad maxim de acoperire de 65 la sută.

Asigurarea cu medici de familie

La Cantemir se atestă cea mai slabă acoperire cu medici de familie. Instituțiile au numai jumătate din numărul de doctori care trebui să acorde ajutor medical oamenilor. Și pare să fie cu fiecare an tot mai rău. De asemenea, în raioanele Hâncești și Nisporeni situația este critică. Din 10 medici necesari sunt disponibili numai 6.

Câți medici au plecat din sistemul public de sănătate

Potrivit ultimelor date statistice în anul 2018 mai activau 10.033 de medici, cu 254 mai puțini decât în 2017. Ceea ce înseamnă că sistemul a pierdut peste 250 de doctori în doar un singur an. Plecările masive s-au atestat în cazul asistentelor medicale și cifrele arată îngrijorător: peste 670 de asistente medicale au părăsit sistemul public în doar un singur an. Astfel, în 2018 mai activau 20 de mii 230 asistente medicale și personal medical mediu. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău