Răgaz pentru Victoria Pruteanu, până copiii fac 8 ani. Promo-LEX: statul recunoaște - este o VICTIMĂ a violenței în familie

  • 23 Noiembrie 2016 08:06
Răgaz pentru Victoria Pruteanu, până copiii fac 8 ani. Promo-LEX: statul recunoaște - este o VICTIMĂ a violenței în familie Sursa: Ziarul de Gardă

Decizia Curții de Apel în cazul Victoriei Pruteanu – femeia cu patru minori la întreținere, care, apărându-se de soțul care a bătut-o ani de-a rândul, l-a înjunghiat – este o recunoaștere din partea statului că ea este o victimă a violenței în familie. În acest fel apreciază Asociația Promo-LEX și avocații acesteia hotărârea pronunțată ieri, pe 22 noiembrie 2016.

Conform hotărârii Curții de Apel, pedeapsa de 3 ani și 8 luni de închisoare, aplicată Victoriei Pruteanu de Judecătoria Strășeni, a fost „temporar” suspendată, până când toți copiii vor împlini vârsta de 8 ani. Totodată, magistrații au hotărât că termenul de aflare a femeii în arest la domiciliu timp de peste 2 ani poate fi inclus în cel de executare a pedepsei.

Aceasta ar însemna că, după ce cel mai mic dintre copii va împlini 8 ani, Victoria Pruteanu ar urma să revină după gratii, pentru încă un an și șase luni.

Decizia Curții de Apel va fi atacată la Curtea Supremă de Justiție, a anunțat după încheierea ședinței avocatul acesteia, Vadim Vieru, citat într-un comunicat al Promo-LEX.

La rândul său, jurista Promo-LEX, Lilia Potâng, spune că decizia Curții de Apel Chișinău conține aspecte pozitive, unul dintre care constă în faptul că s-a constat lipsa acțiunilor de protecție din partea asistentului social și a inspectorului de sector.

Asociația Promo-LEX asistă cazul Victoriei Pruteanu din iunie 2015, ca fiind un caz reprezentativ pentru Republica Moldova, care scoate în evidență lacunele sistemului de apărare a victimelor violenței în familie, se mai arată în comunicat.

Femeia se declară, de asemenea, nevinovată.

„Mulțumesc că ați fost alături de mine, m-ați susținut, sunt bucuroasă măcar cu atât, că merg acasă la copiii mei, să-i cresc și să îi văd în ochii mei cum cresc ei", a spus ea, după ședința Curții de Apel.

Amintim că acest caz a devenit de rezonanță socială după ce procurorii au cerut 12 ani de detenție pentru Victoria Pruteanu, iar activiștii din domeniul societății civile au făcut publice detalii.

„Victoria Pruteanu a fost supusă actelor de violență în familie din partea soțului. Deși a cerut ajutorul autorităților, Victoria nu a fost protejată de soțul său violent. În august 2014, instanța de judecată a emis o ordonanță de protecție, cu toate acestea, victima a rămas în pericol, deoarece ordonanța a rămas neexecutată. Agresorul a încălcat ordonanța, în repetate rânduri, iar autoritățile au eșuat în a-i oferi o protecție reală Victoriei. Autoritățile au constatat că au fost comise acte de violență asupra acesteia și a copiilor, poliția aplicând sancțiuni nesemnificative agresorului. În seara zilei de 14 decembrie 2014, fiind din nou atacată de soțul agresiv, Victoria s-a apărat. De pe urma confruntărilor dintre cei doi, fostul soț a decedat. Victoria Pruteanu are la întreținere 4 copiii minori și face parte dintr-o familie social vulnerabilă”, precizează Promo-LEX.

Alte detalii despre acest caz citiți aici.

Imagini și declarații de la ședința de judecată vedeți aici.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
20,24
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău