Radu Marian: Există o încredere din partea președintelui Republicii Moldova privind persoana lui Dorin Recean, încredere în capacitățile sale de a-și asuma această funcție

  • 08 Februarie 2022 08:39
Radu Marian: Există o încredere din partea președintelui Republicii Moldova privind persoana lui Dorin Recean, încredere în capacitățile sale de a-și asuma această funcție

Fostul ministru de interne, Dorin Recean, a figurat pe lista scurtă a PAS-ului în calitate de candidat la funcția de prim-ministru. Este opinia unor reprezentanți ai Platformei DA și ai unor comentatori politici, potrivit cărora revenirea lui Recean în viața publică ar avea menirea de a familiariza societatea cu numele său, întrucât Recean ar urma să fie promovat într-o funcție importantă în stat. De cealaltă parte, reprezentanții guvernării spun că numirea lui Recean în calitate de consilier prezidențial a avut loc în contextul în care șeful statului are încredere deplină în capacitățile sale profesionale, notează IPN.

Reprezentanții guvernării califică drept nefondate criticile la adresa lui Dorin Recean. Potrivit deputatului PAS, Radu Marian, criteriile de bază la crearea echipei prezidențiale sunt profesionalismul și integritatea, iar Dorin Recean deține aceste calități.

„Există o încredere din partea președintelui Republicii Moldova privind persoana lui Dorin Recean, încredere în capacitățile sale de a-și asuma această funcție importantă. Faptul că a fost nu știu ce la PLDM, multă lume a fost la PLDM, acolo a fost multă lume care are reputație îndoielnică, dar a fost și multă lume bună. Și eu am fost susținător PLDM, dar nu mă faceți automat corupt și compromis. PAS își asumă guvernarea, noi ne-am asumat să facem ordine, inclusiv pe filiera de securitate și atât timp cât președintele angajează un om, își asumă decizia”, a spus deputatul PAS, Radu Marian, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

De cealaltă parte, reprezentanții opoziției extraparlamentare și comentatorii politici se arată convinși că guvernarea pregătește candidatura lui Dorin Recean pentru o funcție înaltă în stat, iar numirea sa în calitate de consilier prezidențial are menirea de a testa gradul de toleranță al societății.

„Președintele încearcă acum să modeleze o nouă formulă de Guvern, pentru că acest Guvern oricât l-ar iubi PAS-ul, nu va ține mult. În această criză în care ne aflăm, cu toate aceste scumpiri, sigur că se va plăti, la un moment dat, un preț politic. Și acest preț politic va fi căderea actualului Guvern. Dorin Recean a figurat pe o listă scurtă a PAS-ului pentru funcția de prim-ministru. El a fost plimbat de la funcția de prim-ministru spre cea de ministru al economiei, ca acum să ajungă în această ipostază”, a spus reprezentantul Platformei DA, Ion Terguță.

„Nu cred că doamna președinte și toți cei care o consiliază nu au anticipat valul de reacții negative, odată cu numirea în funcție a lui Dorin Recean. Impresia este că oamenii care l-au readus pe Recean într-o funcție de stat, au intenția și scopul de a testa opinia publică. Această numire poate fi o trambulină către o altă funcție”, a spus comentatorul politic, Ilian Cașu.

Fostul ministru de Interne în Guvernul Filat și guvernul Leancă, Dorin Recean, a fost numit vineri, prin decret prezidențial, secretar al Consiliului Suprem de Securitate și consilier al președintelui Maia Sandu pe domeniul apărării și securității naționale. Recean și-a preluat funcția din data de 7 februarie.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău