Radu Marian, despre proiectul bugetului de stat pentru 2020 | „Ne băgăm în niște cămătării, pentru că nu este clar despre ce fel de credite vorbim cu Rusia și Belarus

  • 04 Decembrie 2019 18:43
Radu Marian, despre proiectul bugetului de stat pentru 2020 | „Ne băgăm în niște cămătării, pentru că nu este clar despre ce fel de credite vorbim cu Rusia și Belarus

Comisia parlamentară Economie, Buget și Finanțe a avizat pozitiv proiectul bugetului de stat pentru anul 2020. Deputații Platformei „Demnitate și Adevăr” și cei ai Partidului „Acțiune și Solidaritate” s-au abținut de la vot. Ei consideră că bugetul este unul electoral, iar autoritățile nu vor reuși să acopere deficitul bugetar, care în 2020 va depăși șapte miliarde de lei.

Potrivit proiectului, veniturile bugetului public național pentru anul 2020 se estimează în sumă de circa 69,2 mlrd de lei, cu 5,7 mlrd de lei mai mult față de bugetul aprobat  în anul 2019.

Partea majoră în structura veniturilor bugetului public național o dețin impozitele si taxele. Cheltuielile bugetului public național pentru anul 2020 se estimează în sumă de circa 76,5 mlrd. de lei, cu 10,3 la sută mai mult față de bugetul pentru anul 2019.

Protecția socială, învățământul, ocrotirea sănătății sunt primele trei grupe cu cele mai mari volume în structura cheltuielilor bugetului public național.

Conform estimărilor, bugetul de stat în anul 2020 se va solda cu un deficit în sumă de peste 7 mlrd. de lei. Din această sumă, 4 miliarde sau 65,3% revine deficitului proiectelor finanțate din surse externe. Deputatul Platformei DA Alexandr Slusari:

Veniți cu un deficit de 7,4 miliarde de lei. Cine o să-și dea demisia, deoarece iarăși o să fie această gaură în buget. Pentru ce veniți cu acest buget știind foarte bine că acest deficit este unul electoral”?, a spus Slusari.

Reprezentanții Ministerului Finanțelor au declarat că deficitul bugetar urmează să fie acoperit din creditele oferite de către Federația Rusă și Belarus. Ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuța, a declarat că, în prezent se poartă negocieri în vederea obținerii acestor credite. Deputatul Partidului “Acțiune și Solidaritate”, Radu Marian a atenționat asupra riscului pe care le comportă contractarea acestor credite.

 ”În loc noi să ne concentrăm pe atragerea de credite preferențiale care vin și cu reforme, noi ne băgăm în niște cămătării, practic, pentru că nu este clar despre ce fel de credite vorbim cu Federația Rusă și Belarus cu dobânzi foarte mari. De aceea trebuie să fim foarte atenți”, a precizat Radu Marin.

Ministrul Finanțelor a evitat să dea un răspuns.  El a precizat doar că aceste credite urmează să fie investite în infrastructură. Proiectul bugetului de stat urmează să fie votat de Parlament în trei lecturi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău