Radu Marian: Aroganța guvernului a dus la situația în care suntem azi

  • 22 Iulie 2020 15:47
Radu Marian: Aroganța guvernului a dus la situația în care suntem azi

Guvernul Republicii Moldova în frunte cu premierul Ion Chicu a dat dovadă de lipsă de transparență și colaborare cu Parlamentul Republicii Moldova în sesiunea primăvară-vară. În opinia deputatului Fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate Radu Marian, Guvernul nu a ținut cont de propunerile deputaților în contextul pandemiei de COVDI-19.

„Parlamentul a fost deconectat de la câteva decizii extrem de importante, repet, asumarea de răspundere din partea Guvernului se face în cazuri extreme, de exemplu, atunci când Parlamentul este nefuncțional. În cazul nostru eram disponibili să votăm legile benefice. Din păcate, modul în care s-au adoptat aceste legi a și dus la faptul că mediul de afaceri și personalul medical, și medicii nu au primit ajutorul necesar. Să ne referim la așa numitul program de susținere a mediului de afaceri, acele 320 milioane de lei pentru subvenționarea contribuțiilor la bugetul de salarii. În trei luni doar mai puțin de 10% din acest fond a fost utilizat ceea ce mi se pare un lucru extrem de grav. Avem companii care falimentează, care nu își pot menține locurile de muncă și în același timp Guvernul a anunțat un program, dar nu îl utilizează”, a declarat Radu Marian în cadrul dezbaterilor publice „Cât și cum a muncit Parlamentul pentru cetățeni în sesiunea de primăvară-vară?”, organizate de către IPN.

Deputatul PAS afirmă că un alt eșec al Guvernului în perioada ultimei sesiuni ține de faptul că nu a ținut cont de Parlament și de propunerile opoziției. „Noi la începutul pandemiei am spus că suntem gata să lăsăm neînțelegerile la o parte și să ne apucăm împreună de lucru. Din păcate, această aroganța a dus la situația în care suntem azi și am ajuns unica țară din Europa care nu a oferit ajutor real mediului de afaceri. La noi ponderea suportului pentru economie a fost de pana la 0,5% din PIB”.

Pe lângă lipsa de comunicare dintre Parlament și Guvern, alesul poporului a menționat că și faptul că guvernarea, în contextul pandemiei, a continuat multe programe electorale care puteau fi amânate în favoarea nevoilor imediate ale cetățenilor. În contextul acțiunilor pe care le-a întreprins Guvernul, deputatul PAS spune că acestea vor duce la „consecințe enorm de grave pentru cetățeni pentru că o să ajungem în situația în care va trebui să tăiem foarte multe cheltuieli”.

Dezbaterile „Cât și cum a muncit Parlamentul pentru cetățeni în sesiunea de primăvară-vară” sunt ediția a 145-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău