Radu Marian: „Rusia nu vede alte forme de a coopera cu alte state decât război hibrid, șantaj, agenți infiltrați care să submineze procesele democratice”

  • 11 Iulie 2023 08:45
Radu Marian: „Rusia nu vede alte forme de a coopera cu alte state decât război hibrid, șantaj, agenți infiltrați care să submineze procesele democratice”

De la obținerea independenței Republicii Moldova, Rusia s-a preocupat de subminarea acesteia, a declanșat războiul de pe Nistru, face șantaj energetic. Acesta este modul în care Rusia acționează în Republica Moldova și în alte state”, a declarat deputatul PAS Radu Marian, la emisiunea Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

Potrivit deputatului, rușii nu văd alte forme de a coopera cu alte state decât război hibrid, șantaj, agenți infiltrați care să submineze procesele democratice.

„Nu pot să spun că m-a surprins conferința de presă a directorului SIS, dar ne bucurăm că statul are tot mai multe instrumente pentru a deconspira aceste lucruri”, a spus deputatul PAS.

Radu Marian a mai menționat că statul Republica Moldova se consolidează și poate răspunde amenințărilor și provocărilor la adresa securității.

„A făcut-o și anul trecut, când a fost o încercare inclusiv de lovitură de stat care a fost oprită. Au fost oprite încercările de violență. Aceste amenințări sunt continue și reale. Am văzut mesajele de la proteste grupării criminale, cu oameni plătiți și antrenați să creeze violențe. Rusiei nu îi place că am ales calea europeană și vrea să oprească aceste procese, dar noi nu le vom permite”, a spus Radu Marian.

Președintele CUB, Igor Munteanu, a declarat în cadrul emisiunii că suferim cu toții consecințele unui război hibrid, care are o forță distructivă uneori mai mare decât a războiului convențional.

„Faptul că multe sectoare ale economiei sunt patronate de oameni ai Federației Ruse care controlează infrastructuri critice în Republica Moldova vorbește despre faptul că instituțiile statului nu au suficientă putere să impună puterea legii.”, a spus președintele CUB.

Igor Munteanu s-a referit și la personalul aflat la post la Ambasada Rusiei la Chișinău.

„Ambasada Rusiei are un personal de 120-140 de oameni. Cu siguranță este un raport disproporționat față de prezența diplomaților Republicii Moldova la Moscova. Dincolo de asta, de-a lungul vremii, regiunea transnistreană a devenit un hub regional de unde se exportă instabilitate și se colectează informații”, a spus Igor Munteanu.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
29,24
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:2,57 m/s
Fri
27
Sat
26
Sun
27
Mon
26
Tue
28
Arhivă Radio Chișinău