RADIO ROMÂNIA | Proiectul Declarației de la Sibiu

  • 09 Mai 2019 14:00
RADIO ROMÂNIA | Proiectul Declarației de la Sibiu

Unitatea este principiul de bază pe care se va construi viitorul Uniunii Europene, conform proiectului “Declarației de la Sibiu”, obținută în exclusivitate de Radio Romania din surse europene. 

Documentul urmează să fie adoptat astăzi de liderii de state și de guverne adunați la summitul informal de la Sibiu. Textul Declarației cuprinde 10 angajamente și începe cu o promisiune de apărare unitară a Europei, și amintește de lupta pentru libertate care a dus acum 30 de ani la căderea cortinei de fier.

Mai mult, documentul notează, în termeni fermi, că nu e loc de diviziuni care să lezeze interesul comun al Uniunii. Liderii mai promit că statele membre vor fi unite la bine și la greu, solidare, cu o singură voce și în căutarea, întotdeauna, de soluții comune, într-un spirit al respectului unele pentru celelalte.

Documentul mai cuprinde un angajament de protejare a modului de trai european, a democrației și statului de drept și fixează principiul echității pe piața comună a muncii, în asistența socială și economie. În plus, în text este menționată o prioritate a președinției române a Consiliului Uniunii Europene respectiv – reducerea diferențelor de dezvoltare din interiorul Uniunii.

Astfel, liderii europeni se angajează să aloce mijloacele necesare pentru îndeplinirea țintelor ambițioase ale Uniunii, adică mai simplu spus – să aloce banii necesari pentru diverse politici și programe.

În ce privește locul Europei în lume, din nou în textul declarației se întrevede o prioritate a președinției române a Consiliului Uniunii, și anume cresterea rolului global al Uniunii.

Asta pentru că liderii de state și guverne se angajează ca Europa să fie un lider responsabil care se va implica alături de parteneri internaționali ca să mențină o ordine mondială bazată pe dreptul internațional.

Declarația se încheie cu formula: Acesta este spiritul Sibiului și al unei noi Uniuni cu 27 de state membre gata să-și întâmpine, ca unul singur, viitorul. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
9,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău