Radio România | Programul de pregătire a jurnaliștilor de la Radio Chișinău, un succes

  • 10 Iunie 2018 18:01
Radio România | Programul de pregătire a jurnaliștilor de la Radio Chișinău, un succes
Președintele director-general al SRR, Georgică Severin, alături de coordonatorul proiectului, Maria Țoghină și jurnalistele de la Radio Chișinău. Foto: Alexandru Dolea

Jurnaliştii de la Radio Chişinău, parte a corporaţiei Radio România, s-au aflat în stagii de pregătire în Casa Radio, în cadrul unui proiect iniţiat de preşedintele-director general al SRR, Georgică Severin.

Proiectul şi-a propus să îi familiarizeze pe colegii de la Radio Chişinău cu modul de lucru al jurnaliştilor de la Radio România şi a întărit coeziunea echipei, a afirmat pentru emisiunea "Românii de pretutindeni",  preşedintele-director general al SRR, Georgică Severin. 

Georgică Severin: În luna mai anul trecut am vizitat Radio România Chişinău. Am găsit acolo un colectiv de persoane extrem de entuziaste, preocupate de radio. Cei de acolo erau mai interesaţi de modul în care să îşi câştige ascultătorii, să transmită mesajele unioniste, să reuşească să îşi apropie ascultătorii. Din discuţia pe care am purtat-o cu cei de acolo am constatat că majoritatea dintre ei nici nu vizitaseră vreodată Radio România, deşi, în mod indirect, ei sunt o parte fundamentală, importantă, a companiei noastre.

În acest context m-am întors, am analizat posibilităţile şi împreună cu doamna Ţoghină am găsit modalităţile legale de a finanţa un "internship". Vedeţi, pe la noi, au burse tot felul de ziarişti din Moldova, de peste tot, păream mult mai puţin preocupaţi de cei care sunt ai noştri, de la Radio Chişinău. Am iniţiat acest proiect, el s-a desfăşurat în mai multe etape, începând din toamnă, din septembrie. Un număr semnificativ de jurnalişti au vizitat Bucureştiul, au lucrat săptămâni aici la Radio, în diverse structuri, de la RRA, Cultural, Internaţional. Au participat la realizarea emisiunilor, au avut foarte, foarte multe de învăţat şi în acelaşi timp le-am făcut şi un program cultural, au mers la teatre, la spectacole, au putut să vadă cu ochii lor, totuşi, capitala României. Acest lucru cred că s-a văzut şi în calitatea emisiunilor. Dacă vreţi, în întărirea coeziunii corporatiste, în sensul în care cei de la Radio Chişinău s-au simţit cu adevărat parte a companiei noastre şi principalul scop, respectiv întărirea pregătirii profesionale, cred că s-a realizat, dar lucrul ăsta îl vom vedea pe parcurs, în modul în care emisiunile de la Chişinău vor fi mai bune şi ascultătorii le vor aprecia mai mult. 

Din punct de vedere uman, al întăririi coeziunii echipei, cred că am realizat foarte mult, de aceea vă pot spune că intenţia mea este să continuăm cu pregătire specifică, de data aceasta, în funcţie de profilul fiecăruia şi o să fac tot ce se poate ca, în primul rând, orice fond pe care îl avem pentru pregătire profesională, să spunem pentru extern, să îl folosim în primul rând pentru colegii noştri de la Radio Chişinău. Nu spun că nu sunt bineveniţi, chiar acum avem două fete care au câştigat nişte burse din Republica Moldova, sunt talentate, le apreciez foarte mult, dar intenţia mea este  să încercăm să orientăm la maximum pregătirea pentru jurnaliştii noştri şi, în funcţie de spaţiul care ne rămâne, toţi ceilalţi sunt bineveniţi.

Impresiile jurnaliștilor

Realizator (Luminița Voinea): "Jurnaliştii Radio Chişinău, parte a echipei Radio România", un proiect care s-a derulat timp de un an. Corneliu Rusnac eşti redactor-şef la Radio Chişinău. Te-ai simţit cu adevărat parte a corporaţiei Radio România?

Corneliu Rusnac: Da, pentru că timp de două săptămâni am lucrat în special la RRA, jurnale, am făcut relatări, ştiri. Iată, în felul acesta ne-am integrat şi noi în marea echipă, sau marea familie a Radio România.

Realizator: Ai lucrat la Radio România Actualităţi, cu colegii de la Radiojurnal, acolo unde este practic coloana vertebrală a postului Radio România Actualităţi. Vin ştiri în flux continuu, se prelucreăză, se difuzează pe post. Ce te-a impresionat în mod deosebit?

Corneliu Rusnac: Întâi de toate, să zic aşa, partea tehnică, softurile, viteza cu care lucrează calculatoarele, internetul, deci din punctul ăsta de vedere lucrurile sunt foarte bine puse la punct.

Realizator: Şi care ar fi lecţia pe care să spunem că ai învăţat-o, aici la Radio România?

Corneliu RusnacDin punctul ăsta de vedere am văzut cum lucrează ceilalţi, cum lucrează Rador-ul, cum lucrează Antena Satelor, cum lucrează Culturalul, Muzicalul. A fost o experienţă importantă.

Realizator: Victoria Coroban, realizatoare de emisiuni la Radio Chişinău, cuce imagine ai rămas după această vizită?

Victoria Coroban: A crescut încrederea în forţele proprii şi în capacităţile de jurnalism, pentru că am văzut că noi aici la Chişinău facem aceleaşi lucruri ca şi colegii de la Bucureşti.

Realizator: Cum vei folosi experienţa acumulată aici, la Radio România, în programele Radio Chişinău?

Victoria Coroban: Această perioadă pentru mine a fost foarte interesantă din perspectiva faptului că am putut să fac interviuri cu persoane din Bucureşti, pe care le urmăream on-line, şi în felul ăsta îmi schiţam accesul la acele persoane. Chiar astăzi am montat încă una din acele înregistrări pe care le-am făcut atunci şi pentru că ascultătorii noştri sunt dornici să se conecteze la cât mai mult din ce se întâmplă în România.

Pentru că programul s-a bucurat de succes se intenţionează continuarea lui din această toamnă, după cum a spus, pentru "Românii de pretutindeni", coordonatorul proiectului, Maria Ţoghină.

Foto: Maria Țoghină, alături de jurnaliștii de la Radio Chișnău, aflați în programul de pregătire la Radio România. Fotografie de Alexandru Dolea

Sursa: RRA

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chişinău
2 °C
cer fragmentat
Umiditate:59 %
Vint:6,2 m/s
Wed
4 °C
Thu
6 °C
Fri
8 °C
Sat
10 °C
Sun
9 °C

Curs oficial BNM 31 Martie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 20.1152 0.2034
USD 18.1709 0.0832
RON 4.1658 0.0474
UAH 0.6473 0.0012
RUB 0.2275 -0.0038
Arhivă Radio Chișinău