Radio România | Programul de pregătire a jurnaliștilor de la Radio Chișinău, un succes
-
10 Iunie 2018 18:01
Jurnaliștii de la Radio Chișinău, parte a corporației Radio România, s-au aflat în stagii de pregătire în Casa Radio, în cadrul unui proiect inițiat de președintele-director general al SRR, Georgică Severin.
Proiectul și-a propus să îi familiarizeze pe colegii de la Radio Chișinău cu modul de lucru al jurnaliștilor de la Radio România și a întărit coeziunea echipei, a afirmat pentru emisiunea "Românii de pretutindeni", președintele-director general al SRR, Georgică Severin.
Georgică Severin: În luna mai anul trecut am vizitat Radio România Chișinău. Am găsit acolo un colectiv de persoane extrem de entuziaste, preocupate de radio. Cei de acolo erau mai interesați de modul în care să își câștige ascultătorii, să transmită mesajele unioniste, să reușească să își apropie ascultătorii. Din discuția pe care am purtat-o cu cei de acolo am constatat că majoritatea dintre ei nici nu vizitaseră vreodată Radio România, deși, în mod indirect, ei sunt o parte fundamentală, importantă, a companiei noastre.
În acest context m-am întors, am analizat posibilitățile și împreună cu doamna Țoghină am găsit modalitățile legale de a finanța un "internship". Vedeți, pe la noi, au burse tot felul de ziariști din Moldova, de peste tot, păream mult mai puțin preocupați de cei care sunt ai noștri, de la Radio Chișinău. Am inițiat acest proiect, el s-a desfășurat în mai multe etape, începând din toamnă, din septembrie. Un număr semnificativ de jurnaliști au vizitat Bucureștiul, au lucrat săptămâni aici la Radio, în diverse structuri, de la RRA, Cultural, Internațional. Au participat la realizarea emisiunilor, au avut foarte, foarte multe de învățat și în același timp le-am făcut și un program cultural, au mers la teatre, la spectacole, au putut să vadă cu ochii lor, totuși, capitala României. Acest lucru cred că s-a văzut și în calitatea emisiunilor. Dacă vreți, în întărirea coeziunii corporatiste, în sensul în care cei de la Radio Chișinău s-au simțit cu adevărat parte a companiei noastre și principalul scop, respectiv întărirea pregătirii profesionale, cred că s-a realizat, dar lucrul ăsta îl vom vedea pe parcurs, în modul în care emisiunile de la Chișinău vor fi mai bune și ascultătorii le vor aprecia mai mult.
Din punct de vedere uman, al întăririi coeziunii echipei, cred că am realizat foarte mult, de aceea vă pot spune că intenția mea este să continuăm cu pregătire specifică, de data aceasta, în funcție de profilul fiecăruia și o să fac tot ce se poate ca, în primul rând, orice fond pe care îl avem pentru pregătire profesională, să spunem pentru extern, să îl folosim în primul rând pentru colegii noștri de la Radio Chișinău. Nu spun că nu sunt bineveniți, chiar acum avem două fete care au câștigat niște burse din Republica Moldova, sunt talentate, le apreciez foarte mult, dar intenția mea este să încercăm să orientăm la maximum pregătirea pentru jurnaliștii noștri și, în funcție de spațiul care ne rămâne, toți ceilalți sunt bineveniți.
Impresiile jurnaliștilor
Realizator (Luminița Voinea): "Jurnaliștii Radio Chișinău, parte a echipei Radio România", un proiect care s-a derulat timp de un an. Corneliu Rusnac ești redactor-șef la Radio Chișinău. Te-ai simțit cu adevărat parte a corporației Radio România?
Corneliu Rusnac: Da, pentru că timp de două săptămâni am lucrat în special la RRA, jurnale, am făcut relatări, știri. Iată, în felul acesta ne-am integrat și noi în marea echipă, sau marea familie a Radio România.
Realizator: Ai lucrat la Radio România Actualități, cu colegii de la Radiojurnal, acolo unde este practic coloana vertebrală a postului Radio România Actualități. Vin știri în flux continuu, se prelucreăză, se difuzează pe post. Ce te-a impresionat în mod deosebit?
Corneliu Rusnac: Întâi de toate, să zic așa, partea tehnică, softurile, viteza cu care lucrează calculatoarele, internetul, deci din punctul ăsta de vedere lucrurile sunt foarte bine puse la punct.
Realizator: Și care ar fi lecția pe care să spunem că ai învățat-o, aici la Radio România?
Corneliu Rusnac: Din punctul ăsta de vedere am văzut cum lucrează ceilalți, cum lucrează Rador-ul, cum lucrează Antena Satelor, cum lucrează Culturalul, Muzicalul. A fost o experiență importantă.
Realizator: Victoria Coroban, realizatoare de emisiuni la Radio Chișinău, cuce imagine ai rămas după această vizită?
Victoria Coroban: A crescut încrederea în forțele proprii și în capacitățile de jurnalism, pentru că am văzut că noi aici la Chișinău facem aceleași lucruri ca și colegii de la București.
Realizator: Cum vei folosi experiența acumulată aici, la Radio România, în programele Radio Chișinău?
Victoria Coroban: Această perioadă pentru mine a fost foarte interesantă din perspectiva faptului că am putut să fac interviuri cu persoane din București, pe care le urmăream on-line, și în felul ăsta îmi schițam accesul la acele persoane. Chiar astăzi am montat încă una din acele înregistrări pe care le-am făcut atunci și pentru că ascultătorii noștri sunt dornici să se conecteze la cât mai mult din ce se întâmplă în România.
Pentru că programul s-a bucurat de succes se intenționează continuarea lui din această toamnă, după cum a spus, pentru "Românii de pretutindeni", coordonatorul proiectului, Maria Țoghină.
Foto: Maria Țoghină, alături de jurnaliștii de la Radio Chișnău, aflați în programul de pregătire la Radio România. Fotografie de Alexandru Dolea
Sursa: RRA