RADIO CHIȘINĂU | Новини 05.04.2022
-
05 Aprilie 2022 09:15
Din cauza situației extrem de grave din Ucraina, transmitem știri în limba ucraineană, de la Radio România Internațional, cu informații importante pentru refugiații ucraineni care intră în România, direct din Ucraina sau dinspre Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a adăugat noi traduceri în aplicația de urgență Apel 112, iar în prezent aceasta poate fi folosită atât în limba română, cât și în limbile ucraineană, engleză, franceză, germană și maghiară. Pentru a beneficia de noile funcționalități este necesară actualizarea aplicației la ultima versiune, din Google Play sau App Store. De asemenea, în urma demersurilor STS pe lângă operatorii de telefonie mobilă, în mesajul privind serviciul de roaming pe care cetățenii îl primesc odată cu intrarea pe teritoriul României, a fost introdusă și informația referitoare la posibilitatea folosirii, în caz de urgență, a aplicației mobile Apel 112 în cele 6 limbi. Odată cu setarea altei limbi decât cea predefinită la instalare, respectiv limba în care este setat telefonul, meniul și informațiile de localizare sunt afișate conform opțiunii alese. Pentru selectarea uneia din cele 6 limbi, sunt necesari următorii pași: accesarea meniului ''Setări'' și selectarea funcției ''Limbă''; alegerea limbii dorite pentru afișarea informațiilor de navigare. Ulterior, meniul se va configura automat.
2) Platforma dopomoha.ro, cu versiuni în limbile ucraineană, română, engleză și rusă, lansată cu sprijinul autorităților române, oferă informații despre sosirea și sprijinul oferit copiilor și tinerilor din Ucraina. Copiii și familiile lor care fug din Ucraina au fost primiți de toate țările din regiune și pot rămâne în România timp de 90 de zile fără viză. Nu trebuie să-ți faci griji că ai putea fi forțat să te întorci acasă după această perioadă. Nu ești obligat să prezinți documente de călătorie atunci când treci granița dacă încerci să scapi de conflictul armat din Ucraina, dar ți se poate cere să prezinți un act de identitate personal, așa că nu uita să ei cu tine cele mai importante documente, dacă poți (document de identitate național, pașaport, certificate de naștere). Pentru a călători fără viză în țările Uniunii Europene care au fost de acord să permită acest lucru - spațiul Schengen - vei avea nevoie de un pașaport biometric - pașapoartele care au un cip care poate fi scanat electronic. În multe țări va trebui să te înregistrezi la autoritățile naționale, Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR) sau la autoritățile locale pentru a obține asistență. Pentru mai multe informații despre procedurile de înregistrare în România consultați site-ul UNHCR România: https://help.unhcr.org/romania/.
3) Știrile pentru refugiații din Ucraina sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 și 14.00, la Radio Iași și Radio Constanța la 9.00, 14.00 și 18.00, la Radio Chișinău la 10.05, 15.05 și 20.05 și la Radio România Internațional în programele de la 18.00, 20.00 și 22.00, și pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intrați pe www.srr.ro.