FOTO/VIDEO Radio Chișinău - 80 de ani | Georgică Severin: Ne mândrim că dăm știrile adevărate și verificate

  • 08 Octombrie 2019 19:02
FOTO/VIDEO Radio Chișinău - 80 de ani | Georgică Severin: Ne mândrim că dăm știrile adevărate și verificate

Oameni de cultură, jurnaliști și diplomați au participat astăzi, la Chișinău, la o conferință dedicată împlinirii a 80 de ani de la inaugurarea primului post de radio la Chișinău – Radio Basarabia. Participanții la conferință au menționat că Radio Basarabia a jucat un rol important în păstrarea și cultivarea spiritului românesc și a limbii române în stânga Prutului, obiective preluate de către Radio Chișinău care a fost relansat în 2011. O relatare de Aliona Savca, pentru Radio România Chișinău.

Prin relansarea Radio Chișinău la 1 decembrie 2011, potrivit Președintelui Director General al Societății Române de Radiodifuziune, Georgică Severin, s-a revenit în locul unde acum 80 de ani a apărut primul post regional. El a precizat că Radio România rămâne instituția media cu cea mai mare încredere și în același timp locul unde știrile false, denaturările și manipulările nu își au locul.

„Radio Chișinău este parte a unei structuri care în România este socotită cea mai de încredere sursă de informație și anume radioul public. Nu cred că s-a auzit că radioul public ar promova fake news, ar face manipulări. Ne mândrim cu faptul că poate nu suntem cei care dau știrile spectaculoase. Noi dăm știrile adevărate, verificate.”

La conferință a participat și ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță. Diplomatul a declarat că prin lansarea postului Radio Chișinău s-a demonstrat că tot ce-i românesc nu piere. Daniel Ioniță a menționat că prin prezența sa la eveniment, se confirmă sprijinul României în crearea acelui spațiu comunicațional între cele două state.

„Ați demonstrat că tot cei românesc nu piere și pentru a nu pieri tot cei românesc în Basarabia e nevoie de o voce corectă, este nevoie de o voce puternică, este nevoie de profesionalism și este nevoie de susținere. Noi contăm pe dumneavoastră ca și televiziunea română prin filiala sa TVR Moldova și Radio România prin filiala sa Radio România Chișinău să contribuie la ceea ce ne dorim crearea acelui spațiu comunicațional comun.”

Doctorul în istorie, Silvia Grosu, a făcut o retrospectivă a evenimentelor ce au precedat lansarea Radio Basarabia. Ea a menționat că deschiderea acestui post la Chișinău a fost făcut din considerente strategice, pentru a contracara propaganda comunistă a postului Maxim Gorki de Tiraspol.

„Rezervele Societății de Radiodifuziune din România, plus aceste noi instalații comandate, au făcut ca postul de Radio Basarabia să aibă o putere de emisie excelentă care să depășească de două ori pe cea a postului Radio București și pe cea a postului de Radio Tiraspol și aici atenție – acesta era punctul strategic și cel mai vulnerabil.”

Lansat de Societatea Română de Radiodifuziune, la 8 octombrie 1939, și cunoscut și ca Radio Chișinău, Radio Basarabia a funcționat doar 300 de zile. În iunie 1940, postul a fost preluat de puterea sovietică, iar un an mai târziu a fost aruncat în aer de Armata Roșie aflată în retragere.

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău