Radare de tip nou pe drumurile R.Moldova care permit măsurarea vitezei și pe timp de noapte, ploaie sau ceață

  • 23 August 2018 14:04
Radare de tip nou pe drumurile R.Moldova care permit măsurarea vitezei și pe timp de noapte, ploaie sau ceață

Șoferii care încalcă regimul de viteză vor fi depistați cu ajutorul mai multor tipuri de radare pe care le vor folosi inspectorii de patrulare pe traseele din țară. Recent au fost achiziționate dispozitive de tip nou, care permit măsurarea vitezei și pe timp de noapte, ploaie sau ceață. Noile radare au fost prezentate, astăzi, 23 august, în cadrul unui eveniment public, transmite IPN.

Pavel Apostol, șeful Serviciului relații cu publicul al Inspectoratului Național de Patrulare, a declarat că radarele mașinilor-capcană fixează viteza în regim static, iar informația este transmisă pe un server. Șoferii care încalcă regimul de viteză primesc la domiciliu scrisori de înștiințare.  

Un alt tip de radar permite fixarea vitezei de deplasare din mers. Acestea sunt instalate la mașinile de serviciu cu însemnele poliției și girofar. Radarele măsoară viteza automobililor pe direcția de deplasare, dar și pe contrasens. Șoferii care încalcă sunt stopați imediat și le este întocmit proces-verbal.

Cel de-al treilea tip de radar este cel mai nou – de tip pistol. Recent au fost achiziționate șapte unități, care costă câte 15 mii de euro. Dispozitivele pot fi folosite atât din automobil, cât și de pe un stativ. Ele fixează viteza la o distanță de până la 1200 de metri și pot fi utilizate și pe timp de noapte, ploaie sau ceață.

Veaceslav Sârbu, șeful serviciului juridic INP, a menționat că șoferul stopat de către echipajul de patrulare poate solicita inspectorului să-i prezinte legitimația. Doar atât. Alte acte nu pot fi cerute. În cazul unor îndoieli privind acțiunile inspectorilor de patrulare, acestea pot fi fixate în procesul verbal întocmit sau șoferii pot adresa o plângere la Inspectoratului General al Poliției.

Potrivit datelor INP, în primele șapte luni ale anului curent, au fost înregistrate 1361 de accidente, în care au murit 145 de oameni, iar peste 1600 au fost răniți. Cele mai multe accidente au loc din cauza depășirii limitei de viteză.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău